Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.11.2014 08:15 - знаците от розетката ОТ ПЛИСКА имат без изключение еквиваленти сред най-древните писмености на Европа. А това е факт показващ, че ние сме потомци на народ, ко
Автор: rumyn Категория: История   
Прочетен: 1789 Коментари: 5 Гласове:
5


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
ТАЙНАТА НА РОЗЕТКАТА ОТ ПЛИСКА  
В древността писмеността е била малко или много визитната картичка на всеки народ. Хето-лувитите имат йероглифи, египтяните също, но от съвсем друг тип. Шумери, перси  и акадци ползват клиновидното писмо, старите индийци създават забележителната с изящните си форми деванагари. А в Тракия и Егейската област са се  употребявали особен вид знаци наречени днес Линеарен А и Линеар Б. Линеар А е възникнал през XVIII-ти век преди Христа, а за Линеарен Б се смята, че е създаден през XV- ти век преди Христа, като знаците са взаимствани от Линеар А (К. Порожанов, “Общество и държавност у траките”). 

Произходът на Линеар А е  в нашата Родина. Малцина знаят, че знаците от Градешница, Караново и др. предшестват с векове тези от Крит и Пелопонес (В. Георгиев, “Траките и техния език”). Още по-малко хора знаят, че тази най-древна писмена система e позната и на старите българи, които оставят  доста рунически надписи.


Розетката от Плиска е може би най-популярния старобългарски артефакт, на който могат да се видят древните руни на дедите ни.Тя е намерена преди около петдесет години и от тогава са написани много трудове засягащи нейната функция и значението на гравираните върху нея  руни. Овчаров, Бешевлиев, Петкова, Михайлов, Добрев и др. предлагат различни интерпретации. 

Някои смятат, че  знаците представляват древни астрологически символи. Други се опитват да извършат разчитане прилагайки спекулативни звукови стойности...Най-важното обаче никой не направи, а именно да уведоми българския народ, че знаците от розетката имат без изключение еквиваленти сред най-древните писмености на Европа. А това е факт показващ, че ние сме потомци на народ, който е изиграл изкючително важна роля в оформянето на историята на нашия континент.

Забележителната находка от Плиска е датирана VII-ми- IX- ти век и ако трябва да се вярва на учените твърдящи, че старите българи са азиатци по произход, то не би трябвало да има абсолютно никаква връзка между руните изписани върху розетката и най-старата писменост на  Тракия. В действителност обаче всеки знак от старобългарския артефакт има еквивалент сред Линеар А и Линеар Б.
В розетката имаме не едно-две, а четиринадесет съответствия, което показва, че не може да става дума за случайност. След като поне две хиляди и петстотин години делят  старобългарските руни ( от розетката) и Линеар А,  разликите могат да се определят като незначителни. Малките отклонения са обясними като стилови особености възникнали във времето. Не съществува писмена система, която да не се развива.

Върху обратната страна на розетката е гравиран старобългарския символ IYI. Той е изключително древен, среща се в Европа още през Бронзовата епоха (С. Михайлов, Към тълкуването на сложния знак IYI и на израза Медното Гумно ). Същия знак присъства и на крепостните стени на Плиска.


Доказателство, че руните от Плиска имат общ произход с древните егейски писмености е фактът, че ако въз основа на приликите с линеарните писмености се въведат звукови стойности на руните от Плиска ще бъдат прочетени български думи:
 
ЛЕПИ- лепъ-хубав, подходящ; САА- сая, сянка [1] ЛОНО- лоно, основа; ПЕКЕ – пек, жега; БУРА- буря; ЕТИ, ЯТИ – хващам, вярвам, започвам; ВОПИ – вопъл, въпити-викам;
Комбинацията на  сянка ( сая), буря, пек навява на мисълта, че розетката е използвана за предсказване на времето, или за календар. Седемте лъча не са проблем. Днес имаме четири сезона, но в древността разделението на годишните времена било съвсем различно.
Разбира се думите от розетката може да имат преносно значение и да се окаже , че функцията на старобългарския артефакт не е часто от календар, а нещо съвсем друго. Поради липса на допълнителна информация по този въпрос се въздържаме от спекулации. Най-важното е, че на комбинацията от старобългарски руни (разположени  по всеки лъч) може да се даде смисъл, като се приложат звукови стойности въз основа на приликите с линеарните писмености. 

Трябва да се добави, че не само руните гравирани на розетката от Плиска имат успоредици в древните Линеар А и Линеар Б. Върху старобългарска керамика, скали, стени на крепости и т.н. са изобразени доста старобългарски руни. Сравним ли ги със знаците използвани от  трако-пелазгите обитавали остров Крит   виждаме, че съществуват значителен брой паралели.  
Могат ли четирдесет и две ясни успоредици да се нарекат съвпадение? Никой сериозен и прогресивно мислещ човек не би го направил. В случай, че нашите деди не принадлежаха на тракийската общност, то как тогава биха били запознати с най-древните варианти на линеарните писмености възникнали на територията на Тракия? Как e възможно старите българи да знаят фонетичната стойност на най-древните европейски писмени знаци, а гърците не?
Единственото логично обяснение за приликата на старобългарските руни с най-старите писмености на егейския регион и Тракия е това, че нашите деди са местно население, обитаващо земите ни от дълбока древност, т.е. старите българи принадлежат на тракийската общност.Това не би трябвало да учудва никого. Старите летописци Св. Йероним, М. Аталиат, Й. Малала, Й. Цеца, Прокопий, Л. Дякон, Д.Хоматиян, Фулко са наричали многократно нашите деди мирмидони, кимерии, пеони и мизи. Това са без изключение палеобалкански народи обитавали Тракия хилядолетия наред. За съжаление мнозинството от учените умаловажава тези факти и дори ги тълкува като грешка на старите автори. Верно е, че не на всеки извор трябва да се вярва безпрекословно, но направим ли проверка ще видим, че по отношение на погребални ритуали, въоръжение, народна носия, земеделски сечива, лични имена и обичаи ние българите  сме несъмнено потомци на тракийския народ. На тези, които бяха възпети в Илиада, на тези, на тези, които станаха духовни учители на гърците, на тези които дадоха способни генерали и велики императори на Рим. Такъв народ не може да загине, той се преражда отново и отново показвайки на останалите как живеят истинските хора.  
Публикувано от ПАВЕЛ СЕРАФИМОВ - SPAROTOK в 15:55 image 142 коментара:



Гласувай:
5



1. leonleonovpom2 - Поздравления!
25.11.2014 08:50
За настоятелността ,с която търсиш корените ни тук!
Корените на едно дърво е нормално да са под него Иначе е дърво без корен
Някои настоятелно твърдят, че сме азиатски пришълци и настоятелно уверяват ,колко е хубаво да сме дърво без корен и колко е опасно в същото време да сме дърво с корен
Дали са прави , природата го е показала - тя не търпи дърво без корени Ако бяхме такива, по естествен начин щяхме да сме се претопили и изчезнали Красноречив пример за това са хуните. Че не са народ, а военно-икономическо сдружение е ясно, но къде са Изчезват почти веднага с Атила, нямат корени
Приятен ден!
цитирай
2. rumyn - сегашните българи, разпилени по ...
25.11.2014 09:00
сегашните българи , разпилени по света...
една част от тях са забравили кои са и от къде са, но...
много от тях помнят! и когато един ден се завърнат тук , защото ще го направят, ще кажем че една група някакви чужденци са дошли да живеят у нас ли? и ще приемем нравите и обичайте които те са помъкнали със себе си от чуждата нам държава? я, стига бе! те са си българи и докато стъпят на българска земя пак ще се научат дори и да псуват красноречиво!
и прекрасен да е денят!
цитирай
3. emi1ts - Поздравявам те
25.11.2014 10:35
също за това целенасочено и упорито търсене на корените!Важно е за всяка нация какъв е произхода,историята - от които да се учим и да разберем самите себе си по-добре!
Не съм запозната с материята ,но твоите разсъждения изглеждат логични!Продължавай все така!Според мен има недоизяснени факти !
Поздрави!Хубав ден!
цитирай
4. rumyn - благодаря за подкрепата, emi1ts ...
25.11.2014 11:16
благодаря за подкрепата , emi1ts !
аз също не съм запозната с материята. но ми допадат размислите и доводите на автора по темата от къде на къде сме се пръкнали пък ние българчетата :)
и понеже съм слаба в историческите факти, а и освен български друг език почти не разбирам. но пък помня едно изречение от часовете по история - историята повтаря развитието си във въд на спирала . т.е. отхвърленото от предишния строй се доразвива във следващия. и като добавя логиката на която съм способна да развивам - за мен няма спор тук сме си били винаги! просто една група хора отказват да го приемат защото, или не им изнася, или са под заблудата на теза която е развита тъка че да се прикрие нашия дан към развитието на човечеството.
успешен и ползотворен ден!
цитирай
5. minevv - благодаря РУМИ
25.11.2014 11:22
красив пост
И нека се знае че сегашните Българи сме отломка на велик народ
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: rumyn
Категория: Тя и той
Прочетен: 662400
Постинги: 442
Коментари: 950
Гласове: 2021
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930