Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.12.2013 17:42 - Задай правилния въпрос -йън купър
Автор: rumyn Категория: Тя и той   
Прочетен: 661 Коментари: 1 Гласове:
2

Последна промяна: 31.08.2014 10:09

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Искате ли допълнителни сведения?

Колко често сте вземали решения, предприемали сте определени действия или сте сключвали сделка, без да сте си изяснили всички условия и обстоятелства?

Спестявате ли в пенсионен фонд? Ако е така, имате ли представа как работи системата и дали това е най-добрият ход за вас, или просто са ви убедили да подпишете и да си плащате вноските? Вземате ли лекарства за някакъв медицински проблем? Ако е така, знаете ли наистина как действат те, или просто ги слагате в устата и ги преглъщате? Питали ли са ви някога нещо от рода на: „Хебелът на ходовата част се е износил. Зъбците са му три милиметра. Ще го сменяме ли или ще си карате така?“ И вие давате съгласието си като в мъгла, чудейки се с какво точно сте се съгласили?

Дали не сте и вие един от онези, които нямат ясна представа какво правят и защо? И каква е причината да попадате в подобни ситуации? Основната причина обикновено е, че чувствате неудобство да поискате допълнителни обяснения, че ви е страх да не изглеждате невежа. Или пък се тревожите, че няма да разберете отговора.

Да, може би наистина ще изглеждате като глупак в очите на специалиста и наистина може да не разберете отговора, особено ако майсторът използва технически жаргон, но какво от това? Какви са последиците за вас? Абсолютно никакви!

Трябва да се тревожите не за опасността човекът, с когото разговаряте, да ви вземе за глупак, а дали ще можете да вземете правилното решение, при положение, че не разбирате условията и обстоятелствата. Какво трябва да правите при такива случаи? Много просто - признайте невежеството си и помолете да ви обяснят. Ако отново не разберете, помолете да ви обяснят втори път, този път с прости думи. Или потърсете друг, който би могъл да ви помогне да разберете. Опитайте по следния начин:

? Много съжалявам, но не всичко ми е напълно ясно. Бихте ли ми обяснили отново така, че да разбера? Трудно ми е да ви дам отговор или да взема решение, преди да осъзная за какво става дума.

Може да ви е неприятно, но вие имате право да попитате и трябва да го направите.


ПОПИТАЙТЕ ДРУГИЯ КАКВА Е НЕГОВАТА ЦЕЛ

Случвало ли ви се е ваш познат или близък да ви звънне по телефона и да ви помоли за съвет? И когато не получи желания отговор, да започне да ви опонира? Синът ви се обажда и ви пита:

- Татко, мисля да направя това и това. Ти какво мислиш?

- Ами... не мисля, че трябва да постъпиш точно така, защото....

Но от другата страна са затворили.

А може би ви се е случвало да съветвате някого, който вместо да оцени загрижеността ви, пренася върху раменете ви бремето на изтощителния си и неуспешен ден, нахвърля се срещу вас, сякаш сте му най-големият враг и ви отвръща раздразнено: „Никой не ти иска глупавите съвети“?

Истината е, че хората, потърсили ви по някакъв конкретен въпрос, не винаги се интересуват от вашето мнение. Така че следващия път, когато ви поставят в такова положение, попитайте предварително:

? Наистина ли се интересуваш от мнението ми или просто търсиш потвърждение на взетото от теб решение?

Или:

? Искрено съжалявам, че денят ти е бил толкова ужасен. Защо ме питаш? Наистина ли търсиш мнението ми като възможно решение на проблема или просто искаш да освободиш напрежението от себе си?

Веднъж уточнили целта на човека срещу себе си, вие ще можете да бъдете по-полезен и да му дадете конструктивен отговор. По същия начин, ако вие търсите съвет, преценете внимателно какво очаквате от отговора на вашия познат.

Ако търсите благословията на някого, рамо, на което да поплачете, одобрение, конкретен съвет, конструктивно предложение, прегръдка, критика и анализ, основа за размисъл, извинение, повече внимание, интимна или бизнес среща, услуга, заем, помощ, вдъхновение, кавга, подкрепа и така нататък - „просто попитайте“.

Бъдете ясни при задаването на въпроса и обяснете точно какво очаквате от отговора. Не се ядосвайте, че хората не реагират според вашите очаквания. Те не могат да четат мисли.




Гласувай:
2



1. rumyn - по този въпрос - тук
29.12.2013 17:51
тук попадам на интересни постове. наистина са интересни, но много дълги. уморително дълги. чета, чета.... и за съжаление се изморявам преди да стигна до края. признавам че не мога да се насиля толкова за да ги изчета за да разбера какво е посланието на автора им.
извинете ме момичета и момчета , но това е истината какво се случва когато отворя някой дълъг пост.
уважавам всички ви! на мнение съм ,че от всеки от вас имам какво да науча.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: rumyn
Категория: Тя и той
Прочетен: 658915
Постинги: 442
Коментари: 950
Гласове: 2021
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031