Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.12.2013 18:51 - Задай правилния въпрос -йън купър
Автор: rumyn Категория: Тя и той   
Прочетен: 789 Коментари: 3 Гласове:
4

Последна промяна: 31.08.2014 10:12

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
ВИНАГИ КАЗВАЙТЕ ИСТИНАТА, САМО ИСТИНАТА
И НИЩО ДРУГО ОСВЕН ИСТИНАТА

Случвало ли ви се е да зададете въпрос на някого, но да си спестите някои подробности, защото „това не му влиза в работата“? Трябва да знаете, че подробностите от лично естество могат да въздействат толкова силно на човека, от когото очаквате отговор, че той не само ще ви отговори с „да“, но ще ви предложи и повече от това, на което сте се надявали.

Наскоро ни се наложи да отложим семейната си почивка, понеже един от синовете ми се разболя сериозно. Това означаваше не само да се откажем от пътуването, но и да анулираме заявката за хотела, за самолетните билети, за наемане на кола от летището, както и ангажираното за нашата кола място в паркинга на гарата, докато ни няма, и пансиона за кучета, където нашият домашен любимец щеше да изчака завръщането ни.

И всичко това трябваше да се свърши за по-малко от три седмици до датата, определена за заминаването ни по първоначалния план. Беше ясно, че ще загубим доста пари за неустойки при анулиране на поръчките. Можех просто да телефонирам или да изпратя имейл с текст: „Налага се да отложим пътуването си по здравословни причини.“ Подробностите за заболяването на сина ни едва ли интересуваха служителката на гишето за самолетни билети, нито рецепционистката в хотела, служителя в паркинга и дори управата на пансиона за кучета.

Но аз реших, че моментът е подходящ да изпробвам моята стратегия да казвам само истината, цялата

истина и нищо друго. И им обясних подробно причината за отлагането на пътуването ни.

„Знам, че е много неприятно за Всички, но ни се налага да отложим пътуването си, тъй като белите дробове на осемнайсетгодишния ни син отказаха да функционират и се налага спешна операция. Получава подобна блокада вече трети път и има една хирургическа намеса, но ето че всичко се повтаря. Лекарите му разрешиха да излезе от болницата за три седмици, за да проведе годишните тестове на редовната дата с другите ученици, но след това веднага трябва да се върне и да се подложи на нова мъчителна операция. Процесът е много болезнен и лекарите няма да му разрешат да пътува. Обаждам ви се с молба за великодушие и разбиране при определяне на таксите за отменяне на ангажиментите ни.“

Как мислите, дали подробностите около молбата ми свършиха работа? Всички показаха съчувствие и загриженост, някои дори споделиха с мен лични проблеми от подобен род. Аеролиниите и паркингът ми върнаха предплатената сума. Пансионът за кучета и хотелът намалиха таксите си за неустойка, като хотелът задържа от предвидените 340 лири, само 200.

Запомнете, понякога си заслужава да навлезете в подробности, когато се готвите да поискате нещо.

„Един неочакван и смел въпрос изненадва човека отсреща и го кара да го изслуша.“

Сър Франсис Бейкън, английски писател, юрист и философ (1561 - 1626)


Осъзнайте значението на израза „от време на време“

Време е да ви призная нещо. Докато четат тази книга за значението на въпросите в нашия живот и техниките на задаването им, някои от вас несъмнено ще си кажат: „Този сигурно не е с всичкия си. Това не може да е истина. Поне аз не бих могъл да го направя. Никой няма да се върже на това.“ Знаете ли какво? Вие сте напълно прав.

В книгата си ви давам много примери за това, как „просто съм попитал“ и в много случаи съм получил утвърдителен отговор. Успокойте се. Аз не съм някакъв „супергерой“, тайно носещ под дънките си прилепнал по тялото копринен костюм с огромен въпросителен знак на гърдите. Понякога се провалям най-позорно и търся други начини и подходи да получа това, към което се стремя, и имам желания, които все още не съм успял да осъществя.

Защо ви казвам всичко това? Защото трябва да сте наясно, че понякога каквато и техника да използвате, както и да формулирате въпроса си, човекът или компанията, към която се обръщате, ще продължава да ви отвръща упорито, равнодушно и глупаво с „не“.

От изключителна важност е да разберете, че понякога положителният отговор просто не е в правомощията на конкретната личност, към която се обръщате. Или пък има лични и уважителни причини, поради които му е невъзможно да ви даде това, което желаете.

Моето послание е: научете се да различавате подобни ситуации, приемете ги, без да ругаете, не се дръжте грубо с човека отсреща и най-важно, не се отчайвайте да питате за други неща в бъдеще. Освен това е важно да разберете, че техниките, предложени в тази книга, не работят винаги, но все пак от време на време действат.

Смисълът на тази книга е да повиши честотата на това „от време на време“





Гласувай:
4



1. rumyn - по този въпрос - тук
29.12.2013 18:52
тук попадам на интересни постове. наистина са интересни, но много дълги. уморително дълги. чета, чета.... и за съжаление се изморявам преди да стигна до края. признавам че не мога да се насиля толкова за да ги изчета за да разбера какво е посланието на автора им.
извинете ме момичета и момчета , но това е истината какво се случва когато отворя някой дълъг пост.
уважавам всички ви! на мнение съм ,че от всеки от вас имам какво да науча.
цитирай
2. hoho22hoho22 - ако е интересен постингът
29.12.2013 19:14
няма значение дълъг ли е или е къс. Съдържанието е важно. Глупостите са си глупости било то под формата на разтягане на локуми или събрани в две изречения. Така че тук има всякакви варианти на постинги, но донякъде си права, защото много от тях хем са дълги, хем и безмислени. Най-се котира може би кратко стихотворение, но смислено, не безлично изсипани думи за любов.
цитирай
3. rumyn - да точно тъка е май.
30.12.2013 05:08
просто към " защото много от тях хем са дълги, хем и безсмислени' тези ми е насочен поста някак ми е гадно един безкраен ред от факти и нищо само факти. ами то и в новините има само факти.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: rumyn
Категория: Тя и той
Прочетен: 659005
Постинги: 442
Коментари: 950
Гласове: 2021
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031