Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.03.2014 04:02 - Задай правилния въпрос -йън купър
Автор: rumyn Категория: Тя и той   
Прочетен: 1711 Коментари: 4 Гласове:
6

Последна промяна: 30.08.2014 10:29


ЗДРАВЕ И МЕДИЦИНА

Колкото и да е неприятно, в определени моменти от живота си вие неизбежно се изправяте пред редица здравословни проблеми, ваши или на членове на семейството ви. В подобни ситуации да зададеш точния въпрос и да използваш необходимите техники, за да получиш нужния отговор, е въпрос на живот и смърт.

Не ви ли се връзва езикът в присъствието на лекар? Не ви ли плашат трескавата атмосфера и организираният хаос в болниците? Не ви ли влудява отношението на тези институции към времето например? „След минутка се връщам с лекарството“, често означава, че може би ще ги видите след няколко часа. Истината е, че светът на медицината е своеобразен лабиринт, от който изглежда невъзможно да се измъкнеш със собствени сили.

Ако подобни ситуации ви изглеждат познати, ще ви предложа две думи, които могат да улеснят до голяма степен нещата за вас, когато става дума за медицински заведения:

Просто попитайте!

Изглежда очевидно, нали? Но невинаги го правим. Има четири основни причини, поради които хората не смеят да попитат това, което ги интересува, когато става дума за лекари и болници:

            Не са мислили предварително какво да попитат.

            Не знаят, че могат да попитат.

            Страхуват се да попитат, защото са наплашени или защото си мислят, че ще изглеждат смешни с непрофесионалния си въпрос.

            Страхуват се, че могат да получат нежелан отговор.

Ще ви предложа няколко въпроса, които трябва да зададете на себе си. Те ще ви помогнат да насочите мислите си в нужната посока. Освен това ще ви дам и такива, които можете да зададете на работещите в медицинските заведения. Тези въпроси нямат претенции за изчерпателност. Вероятно няма да покрият всички мъчителни ситуации, в които човек може да попадне в света на медицината. Те са просто примери, които ще стимулират съзнанието ви, ще го настроят в правилната посока и ще ви дадат сили „просто да попитате“. (Знам, че се повтарям. Съжалявам, но това питане понякога може да спаси живот.)

Ето ви няколко въпроса, които е добре да си зададете:

Да потърся ли второ професионално мнение?

Кога трябва да помислите за второ мнение? Отговорът е прост: когато не харесате първото дадено мнение. Ако лекарят, при когото сте отишли на преглед, ви предложи лечение, което не одобрявате или по една или друга причина се съмнявате в професионализма му, тогава трябва да се замислите за второ мнение.

Естествено, решението да го направите не зависи от конкретната ситуация и от сериозността на обстоятелствата и диагнозата. Желанието ви да се консултирате и с втори специалист трябва да бъде балансирано със здравия разум.

Ако искате да потърсите второ мнение - постъпете коректно към лекуващия ви в момента специалист, като го наречете „допълнително мнение“. При подобни случаи е добре да знаете, че светът на медицината е създаден в услуга на пациентите и техните желания трябва да се зачитат. Поискайте личният ви лекар да ви предложи специалист за допълнително мнение, без да критикувате или обсъждате този, при когото ви е изпратил първоначално. Тук можете да приложите малък трик:

? - Не бих искал да бъда окачествен като капризен пациент, но отговорите, които получих от моя консултант, д-р Смит, някак си не ми донесоха вътрешно успокоение. Бихте ли ми предложили друг специалист за допълнително мнение?

Кога за последно направих ревизия на лекарствата в аптечката си?

Наскоро присъствах на работна вечеря. В един момент разговорът се завъртя така, че започнахме да се хвалим кой взема повече лекарства. Един от гостите обяви, че взема деветнайсет вида хапчета, друг го контрира с: „Е, моите са единайсет, но освен тях си бия инсулин три пъти на ден.“ Наистина вълнуваща вечеря!

Но фактът си е факт. Огромен брой от хората поемат сложен коктейл от какви ли не лекарства. Кога за последен път помолихте личния си лекар да направи ревизия на аптечката ви? Не е много сложно. Трябва само да си насрочите час и да го посетите. Сега тази услуга често се извършва и от местния фармацевт. Въпросите, които трябва да му зададете, включват:

? За какво Вземам Всяко едно от тези хапчета?

? Наистина ли са ми нужни всичките?

? Дозата все още ли е подходяща?

? Дали не е по-добре да се потърси друго лечение, или просто да се прекрати всякакво?

? Какво ще ми кажете за страничните ефекти?

?Има ли нови проучвания във връзка с моето заболяване, за което моят лекар и аз още не знаем?

За съжаление има моменти, когато лекарите казват: „За тази болест още не е открито лекарство. Не можем да ви помогнем с нищо.“ В духа на тази книга и оптимизма, с който искам да ви заредя, аз твърдо вярвам, че докато има въпроси, които все още можете да зададете, не бива да се предавате. Това е най-важната част от лечението!

В крайна сметка тези лекари са просто човешки същества. Те четат много, опитват се да са в крак с новостите в медицината, но имат и много работа с пациенти, така че биха могли да пропуснат откриването на новото лекарство за вашата болест. Попитайте ги с нужното уважение:

? Къде мога да открия нова литература по въпроса?

? Мога ли да говоря с научен специалист в дадената област?

? Кои са световните водещи учени и специалисти в тази област?

В краен случай направете собствено проучване на темата в интернет, опитайте се да се свържете с имената, които срещнете там, или да им зададете въпросите си на техния имейл адрес. Ако се съмнявате в потенциала на подобно проучване, гледайте филма „Бензиностанцията на Лоренцо“ от 1992 година. Там едно момче заболява от рядка болест, за която няма лечение. Бащата решава да научи всичко за нея и да се заеме сам с лечението му.

Един последен въпрос, който трябва да си зададете, ако се колебаете:

? Какво бих могъл да загубя?

?Какъв вид алтернативно лечение бих могъл да опитам?

Този въпрос е сходен с предишния. Има много и различни алтернативни решения за всяка болест и вие трябва да се запознаете с тях. Разпитайте близки и познати как да се свържете с техни представители. После им задайте директни въпроси:

? Какво точно правят?

? Каква е тяхната квалификация?

? Какъв опит имат в конкретната област?

? Какъв е процентът на успешните резултати при лечението с техния метод?

? Дали мислят, че техният метод ще помогне на вашето заболяване?

?От кого мога да потърся помощ и подкрепа?

Не е необходимо да се борите с вашия проблем абсолютно сам. Можете да намерите асоциации на болни от това заболяване, благотворителни организации, групи за взаимопомощ и дори отделни индивиди, готови да помогнат, защото са се сблъсквали със същия проблем.

Как да се свържете с тях? „Просто попитайте“ лекарите, приятелите си, потърсете в местната библиотека или в интернет.

Къде другаде бих могъл да получа адекватно лечение?

Ако не можете да получите съответната медицинска помощ във вашия град или държава, попитайте лекуващия ви лекар за възможни алтернативи.

В повечето случаи е необходимо „просто да попитате“ и ще откриете други възможности. Например знаете ли, че Великобритания има договорни отношения с други страни и територии за оказване на взаимна медицинска помощ на пациентите без допълнителни такси?

Ако знаете, проверете тази възможност. Ако не, не е ли удивително какво може да открие човек само чрез питане?

Какво става?

Случвало ли ви се е вие или ваш близък от семейството да се лекува в болница и да осъзнаете, че комуникацията с медицинския състав е почти невъзможна и се превръща в истински проблем за вас? Независимо от усилията ви, вие просто не можете да се доберете до информация за вашия случай и да разберете какво става. Редовите лекари ще ви кажат:

- Всичко зависи от главния лекар. Той ще реши какво лечение да ви назначи и дали е необходима операция.

- Кога мога да разговарям с него? - питате наивно, само за да ви отрежат.

- Не може да се каже точно. Зависи от графика му, може да дойде всеки момент, може и да закъснее. Той е много зает.

Звучи ли ви отчайващо познато? На мен ми се е случвало да вися в болницата с дни, без да мога да получа информация за състоянието на близките си и да ги оставя в тревожно очакване.

Ето какво ви препоръчвам да направите: трябва да зададете въпроси с „Как?“ и „Кога?“ на точния човек. За съжаление не мога да ви дам конкретна техника, която би работила успешно при всеки лекар или медицинска сестра и във всяка болница в страната, защото самият аз съм удрял на камък, когато съм си мислел, че прилагам безотказни трикове.

Повечето от старшите лекари и консултанти имат секретарки или асистенти. Направете си труда да разберете името на този човек, телефона, на който отговаря, или имейл адреса му. Ако попитате по подходящ начин, старшата медицинска сестра на отделението би ви го дала. Друг вариант е да се обадите на рецепцията на болницата и да попитате директно за името и номера, които ви интересуват. Когато аз самият се въоръжих с тези познания, набрах номера и казах нещо от рода на:

- Добър ден. Казвам се Йън Купър. Синът ми е пациент на доктор Шръб. Извинявам се, че се свързвам директно с вас, но се чудех дали не можете да ни помогнете. Имаме няколко въпроса, свързани със състоянието на нашия син и лечението му, но все още не сме имали възможност да говорим директно с доктор Шръб. Ще ви бъда много благодарен, ако ми кажете по кое време днес бих могъл да разговарям с него по телефона или лично, ако дойда в кабинета му за няколко минути?

Ако постъпите така, би могло да ви свържат с лекаря още на мига, стига да е на разположение, или ще ви предложат час, когато можете да се видите с него. При всички случаи подобен въпрос ще ви приближи до възможността да получите нужната информация.

Какви въпроси да зададете, ако ви предложат конкретно лечение, операция или лечебни процедури

При подобна ситуация вземете с вас този списък от въпроси, за да се чувствате по-уверени. Попитайте лекуващия ви лекар, консултанта или специалиста още от самото начало:

? - Предполагам, че нямате нищо против, че съм си подготвил списък с въпроси, които искам да ви задам. Ще бъдете ли така любезен да ми отделите няколко минути, преди да приключим?

Докато го питате, извадете списъка от джоба или чантата си и го поставете пред себе си. Така ще му бъде по-трудно да ви откаже.

Ето няколко предложения за въпроси, от които можете да си изберете тези, които се отнасят до вашия случай:

? Защо смятате, че този път на лечение е най- подходящ?

? Ако се откажем от този вариант, какво друго би могло да помогне?

? Какъв е най-благоприятният резултат, на който бих могъл да се надявам?

? Какви са рисковете?

? Кой точно ще извърши процедурата?

? Колко пъти е провеждал този човек подобен род лечение и какъв е рейтингът на успеха му?

? Какво ще стане, ако се откажа от операцията / процедурите/?

? Ако ваш роднина или приятел се сблъска с подобен проблем, какво бихте му препоръчали?

? Смятате ли, че пропускам някой от важните въпроси?

? Ако поискам допълнително мнение, просто за лично успокоение, бих ли могъл да използвам резултатите от вашите изследвания?

Надявам се да сте здрави и да не ви се налага скоро да използвате този списък с въпроси.

„Всеки отговор поражда нови въпроси.“ Артър Блок, американски писател




Гласувай:
7



1. rumyn - смея да твърдя, че и в нашата бълг...
20.03.2014 07:22
смея да твърдя, че и в нашата българия важи с пълна сила това за общуването с лекари :)
питай за да ти обяснят
цитирай
2. rumyn - много е важно когато сте при лекар да ...
20.03.2014 09:23
много е важно когато сте при лекар да питате!
с това му давате да разбере , че не просто е нужно да ви изпише някакво лечение, а правилното за вашия случай!
цитирай
3. rumyn - и да добавя: за да ви приемат на ...
20.03.2014 11:52
и да добавя:
за да ви приемат на сериозно това племе лекарите,
се налага да се въоръжите с малко медицински термини. да по прочетете малко за поставената ви диагноза. тъка ще изпотите всеки лекар и ще го принудите да погледне по сериозно на болестта ви.
цитирай
4. rumyn - хей, хора! аз пиша и смислени р...
20.03.2014 12:12
хей , хора!
аз пиша и смислени работи.
не ви разбирам защо се вълнувате за спора ми с юлия.
а не се вълнувате как да промените нещо у себе си за себе си.
защото другите ми постове са това - цитати от книги който съм прочела или чета .
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: rumyn
Категория: Тя и той
Прочетен: 658986
Постинги: 442
Коментари: 950
Гласове: 2021
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031