Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.08.2014 10:55 - Магията на думите - марк робърт уолдман и андрю нюбърг
Автор: rumyn Категория: Тя и той   
Прочетен: 1281 Коментари: 0 Гласове:
1



СИЛАТА НА ДУМИТЕ

Думите могат да лекуват или да нараняват и са необходими само няколко секунди, за да се докаже този факт в неврологията. Първо си задайте следния въпрос: колко спокойни или напрегнати се чувствате точно сега? След това се отпуснете колкото можете повече. Поемете дълбоко въздух три пъти и се прозейте няколко пъти, тъй като това е един от най-ефективните начини за намаляване на физическия, емоционалния и неврологичния стрес.

Сега протегнете ръцете си над главата, свалете ги отстрани до тялото и ги разтърсете. Внимателно направете кръгови движения с главата си, за да отпуснете мускулите на врата и раменете, а след това още веднъж поемете дълбоко дъх три пъти. Проверете тялото си: чувствате ли се по-отпуснати или сте по- напрегнати? Сега проверете ума си. Чувствате ли се по-оживени, по-уморени или по-спокойни?

Току-що използвахте първата стратегия на съпричастната комуникация. По-късно ще обясним как тези на пръв поглед незначителни действия променят мозъка ви и помагат за провеждането на по-ефективни диалози с другите. Но за целите на този експеримент искаме да останете възможно най-спокойни и отпуснати, така че да забележите най-фините промени в емоциите, които изплуват.

Не.

НЕ.

НЕ.

НЕ.

НЕ!

НЕ!!!

Каква беше реакцията ви, когато видяхте тези думи? Повдигнахте ли вежди? Стегнаха ли се мускулите ви? Усмихнахте ли се или пък лицето ви се напрегна?

Ако се намирахте във функционален ЕМР скенер - голям магнит с формата на геврек, който може да заснеме промените в невроните в мозъка ви, - за по-малко от секунда щяхме да документираме съществено нарастване на активността на вашата амигдала и отделянето на десетки хормони на стреса и невротрансмитери. Тези химикали мигновено прекъсват нормалните функции на мозъка ви, особено онези, свързани с логиката, разума, анализирането на говора и комуникацията.

И колкото по-дълго оставате съсредоточени върху негативните думи и мисли, толкова повече увреждате ключови структури, които регулират вашата памет, чувства и емоции. Ще разстроите своя сън и апетит и ще нарушите начина, по който мозъкът ви регулира щастието, дълголетието и здравето.

Ето колко мощна може да бъде една-единствена отрицателна дума или фраза. А ако изразявате гласно своята негативност, се отделят още повече химикали на стреса - не само във вашия мозък, но и в този на слушателя. И двамата ще усетите повишаване на безпокойството и раздразнителността, а това ще породи взаимно недоверие, което ще подрони способността ви да изградите съпричастност и сътрудничество помежду си. Същото се случва в мозъка ви, когато слушате спорове по радиото или гледате сцена с насилие във филм. Оказва се, че мозъкът не прави разлика между фантазия и факт, когато възприема негативно събитие. Вместо това той смята, че в света съществува реална опасност.

Всяка форма на негативно размишление - например, когато се тревожите за своите финанси или за здравето си в бъдеще - стимулира отделянето на разрушителни неврохимикали. А ако имате склонността непрекъснато да мислите за отрицателни възможности и настойчиво да разсъждавате върху проблеми от миналото, може, в крайна сметка да развиете клинична депресия. Това е валидно и за децата: колкото повече отрицателни мисли имат, толкова по-голяма е вероятността да изпитват емоционални смущения. Но ако ги научите да мислят но, ще преобърнете живота им.

Освен това негативното мислене се самоутвърждава: колкото повече се излагате на него - вашето собствено или на други хора - толкова повече мозъкът ви ще генерира допълнителни отрицателни чувства и мисли. Всъщност човешкият мозък, изглежда, притежава необикновената способност да отделя повече време да се тревожи, отколкото мозъкът на което и да е друго същество на планетата. А внесете ли негативното мислене и в своята реч, можете да вкарате всеки около вас в низходяща спирала, която в крайна сметка да доведе до насилие. Колкото повече се впускате в негативни диалози - на работа или у дома - толкова по-трудно става да спрете.

Думи на страх

Думите, изпълнени с гняв, изглежда, изпращат алармиращи послания към мозъка и частично затварят центровете на логиката и разума, разположени в челния дял. Но какво да кажем за изпълнените със страх думи - страх като този от бедност, болест, самота и смърт? Те също стимулират много центрове в мозъка, но имат различен ефект от този на негативните думи. Тук реакцията „бий се или бягай“, която се задейства от амигдалата, ни кара да започнем да си представяме отрицателни резултати и тогава мозъкът се заема да проиграва възможни контра стратегии, който биха могли да се случат или да не се случат в бъдещето. С други думи, ние претоварваме мозъците си, като размишляваме върху страховити фантазии.

Любопитното е, че ние, изглежда, сме програмирани да се безпокоим - вероятно това е продукт на стари спомени, пренесени от времената на предците ни, когато е имало безброй заплахи за оцеляването ни. Повечето от грижите ни днес обаче не представляват истински сериозни заплахи и трябва да се научим как да пренастроим мозъка си, прекъсвайки неразумните отрицателни мисли и страхове. Като пренасочваме ума си към положително целеполагане и като изграждаме силно оптимистично усещане за постижение, ние засилваме областите в челния дял на мозъка, които потискат способността ни да реагираме на въображаеми заплахи. Така не само изграждаме невронни вериги, свързани с щастието, задоволството и удовлетворението от живота, но и подпомагаме онези вериги, които подобряват социалната ни осъзнатост и способността ни да сме съпричастни с околните. Това е идеалното състояние, в което може да процъфтява ефективното общуване.

Прекъсване на отрицателни мисли и чувства

Можете да предприемете няколко действия, за да се прекъснете естествената склонност да се тревожите. Първо си задайте въпроса: „Тази ситуация наистина ли представлява заплаха за моето лично оцеляване?“. Отговорът почти винаги е „не“. Челните дялове на нашия мозък имат богато въображение и просто си фантазират за някакво катастрофално събитие, което няма връзка с реалността.

Следващата стъпка е да се обърне отрицателната мисъл в положителна. Вместо да се тревожите за своето финансово състояние (това няма да окаже никакъв ефект върху доходите ви), помислете как можете да изкарвате повече пари и накарайте ума си да остане фокусиран върху стъпките, които трябва да предприемете, за да постигнете финансовите си цели.

Същото се отнася и за личните взаимоотношения. Например, ако сте тип човек, който се тревожи дали няма да бъде отблъснат или неправилно приет от другите, преместете фокуса на вниманието си върху онези свои качества, на които истински се възхищавате. След това, при разговор с някого, говорете за това какво наистина обичате и дълбоко цените, а не за личните си проблеми или катастрофалните събития по света - те ще ви оплетат в усещане за съмнение в себе си и несигурност.

Колкото по-бързо успеем да прекъснем реакцията на амигдалата към реални или въображаеми заплахи, толкова по-бързо ще можем да си създадем усещане за сигурност и благосъстояние и да потушим възможността да се формира траен отрицателен спомен в мозъка ни. Като се откажем от тревожните думи и ги заменим с оптимистични, ние увеличаваме своя потенциал да постигнем успех във всяка една реалистична цел, която истински желаем да осъществим.

Думите формират реалността, която ние възприемаме

Човешкият мозък обича да размишлява върху негативни фантазии, но е странен и по друга причина: той реагира на положителни и отрицателни фантазии така, като че ли те са реални. Създателите на филми се възползват постоянно от това явление. Когато зеленото чудовище с три очи изскочи от килера, ние подскачаме. Именно това прави кошмарите толкова плашещи за децата, чиито мозъци все още не са развили способността да правят ясна разлика между фантазии, основаващи се на речта, и реалност.

По-лошото е, че колкото по-емоционални ставаме, толкова по-реалистична е за нас въображаемата мисъл. Но въображението работи и в двете посоки. Ако силно се съсредоточите върху дума, например „мир“ или „любов“, емоционалните центрове на мозъка се успокояват. Външният свят изобщо не се е променил, но ние все пак се чувстваме по-сигурни и в безопасност. Това е неврологичната мощ на положителното мислене и към настоящия момент тя се подкрепя от стотици надеждно проведени проучвания. Всъщност, ако просто се упражнявате да сте спокойни и релаксирани, както ви помолихме да направите в началото на тази глава, и постоянно се фокусирате върху положителни думи и образи, то безпокойството, депресията и броят на несъзнаваните негативни мисли ще намалее.

Когато лекарите и терапевтите учат пациентите си да преоформят негативните мисли и безпокойството в положителни твърдения, комуникационният процес се подобрява и пациентът си възвръща самоконтрола и увереността. Нещо повече, един силно обезпокоен или депресиран човек ще се почувства по-добре дори само като гледа списък с положителни думи в продължение на няколко секунди, а хората, които използват повече положителни думи, обикновено имат по-силен контрол върху регулирането на емоциите.   

Да култивираме положителна нагласа

Някои положителни думи като „мир“ или „любов“ например имат силата да променят проявите на гените в мозъка и тялото, като ги включват и изключват по такъв начин, че да се намали нивото на физическия и емоционалния стрес, което обичайно изпитваме през целия ден. Но тези думи не могат да бъдат разбрани от неразвития мозък на едно дете. Малките деца не притежават невронната способност да мислят абстрактно, така че първите думи, които научават, са свързани с прости, конкретни образи и действия. Глаголи като „тичам“ или „ям“ могат лесно да бъдат свързани с визуални представи, но абстрактни глаголи като „обичам“, или „споделям“ изискват много повече невронна дейност, отколкото може да извърши мозъкът на малкото дете.

Когато става въпрос за силно абстрактни концепции като „мир“ или „състрадание“, се изисква още повече невронна обработка. Лесно е да се тества. Изпробвайте колко време ви е необходимо, за да визуализирате думата „маса“. За по-малко от секунда схващате каква е формата и функцията й и можете да си я представите. Сега помислете за думата „справедливост“. Ще установите, че е необходимо много повече време да идентифицирате някакъв образ, а за повечето хора това ще е добре известната картинка с жената, която държи везни. Очевидно справедливостта е нещо много по-сложно от онова, което може да предаде образът а това обяснява защо толкова малко хора постигат съгласие по въпроса какво означава тази важна концепция. Абстрактните думи поставят значително по-завишени изисквания към много области на мозъка, докато конкретните думи изискват много по-малко невронна активност.

Абстрактните мисли имат ключово значение за разрешаването на сложни задачи, но те също така ни отдалечават от по- дълбоките ни чувства, особено от онези, които са ни необходими, за да се обвържем с други хора. Всъщност някои хора може дотолкова да се увлекат по абстрактните концепции, че отчасти да изгубят връзка с реалността. Идеалният пример тук е любовта, тъй като при нея можем лесно да проектираме идеализираните си представи върху потенциалния партньор и по този начин ставаме слепи за недостатъците на другия човек. Защо са необходими толкова много години, за да разберем какво всъщност е любовта? Невронауката дава отговор: оказва се, че любовта се изразява чрез едни от най-сложните вериги, които са идентифицирани в човешкия мозък. Така че езикът на любовта е може би най-усъвършенстваният комуникационен процес изобщо.

Абстрактните концепции могат също така да пораждат недоразумения и конфликти, тъй като ние рядко обясняваме на другите какво означават тези сложни термини за нас. Вместо това неправилно приемаме, че останалите споделят същия смисъл, който ние сме вложили в думите си. А това не е така. Нека вземем за пример думата „Бог“. В нашите проучвания сме разпитвали хиляди хора, използвайки голямо разнообразие от въпросници. След анализиране на описанията, които хората са дали на тази изключително абстрактна дума, сме установили, че 90% от тях предлагат определения, които се различават съществено. Дори хора с еднакви религиозни или духовни убеждения показаха фундаментално различаващи се схващания. А в повечето случаи те така и не осъзнаваха, че човекът, на когото говореха за Бог, има напълно различна представа от тяхната.

Нашият съвет: когато в разговор се появи важно абстрактно понятие, отделете няколко минути, за да разберете какво означава то за всеки от вас. Не приемайте за даденост своите думи или тези на другия човек. Когато отделите време, за да обсъдите важни ценности и убеждения, това ще помогне и на двама ви да избегнете конфликти и объркване впоследствие.

Силата на думата „да"

Какво можем да кажем за силата на думата „да“? С помощта на технологиите за сканиране на мозъка вече имаме доста добра представа какво се случва, когато чуваме положителни думи и фрази. Какво виждаме? Не много! Положителните думи не съдържат заплаха за оцеляването ни и затова не е необходимо мозъкът ни да реагира толкова бързо, колкото на думата „Не“. Това представлява проблем, тъй като продължават да се трупат данни, че положителното мислене е от съществено значение за развиването на стабилни взаимоотношения и за производителността на труда.

Можем ли да тренираме мозъка си да реагира по-силно на думата „да?“ Ние смятаме, че е възможно, но по индиректен начин, чрез интензивно повтарящо се съсредоточаване върху положителни образи, чувства и убеждения. Няма значение дали теорията на положителното мислене се основава на науката, бизнеса или теологията. Всъщност е доказано, че положителните ирационални убеждения също повишават усещането на човека за щастие, благоденствие и удовлетворение от живота. Положителното мислене може да помогне дори на хора, които по рождение притежават генетична склонност да се чувстват нещастни, да си изградят по-добро и по-оптимистично отношение към живота.

В едно основополагащо изследване, което прави позитивната психология известна, голяма група от хора на възраст между 35 и 54 години имат за задача всяка вечер да си записват три неща, които са се развили добре за тях през деня, и да дадат кратко обяснение защо. През следващите три месеца, въпреки че експериментът със записването е прекратен, хората продължават да се чувстват все по-щастливи, а усещането за депресия спада. Ето как чрез използването на езика с цел да ни помогне да разсъждаваме върху положителни идеи и емоции ние можем да повишим общото си благосъстояние и да подобрим функционирането на мозъка си.

Положителните думи и мисли привеждат в действие мотивационните центрове в мозъка, а това ни помага да си изградим устойчивост, когато се изправяме пред безбройните проблеми в живота. Според Соня Любомирски, един от водещите световни изследователи по въпросите на щастието, ако искате да развиете удовлетворение от целия си живот, трябва редовно да упражнявате положително мислене по отношение на себе си, да споделяте най-щастливите си събития с околните и да се наслаждавате на положителните случки в живота си. Ако използвате своя език – своите вътрешни диалози и разговорите си с околните, думите и речта си - с позитивизъм, ще установите, че се движите в една по-приятна за вас посока.

Може ли да се прекали с положителното мислене? Да, особено ако се престаравате. Хората може да започнат да не ви вярват, тъй като прекаленото използване на крайно позитивни думи в устната или писмената реч може да се приеме за сигнал, че мамите. Случва се доста често в бизнес комуникацията и в рекламата и не е благодарение на това, че обществото е станало по-схватливо. Става въпрос за естествена функция на мозъка ви, която е специално програмирана да търси признаци на нечестност в лицето или в тона на гласа на другия. Решението на този комуникационен проблем е да сте позитивни, но честни. Не е необходимо да се престаравате, защо ако истински вярвате в продукта или услугата, които предлагате - ако самите вие усещате, че думите ви са искрени, то другият човек ще успее интуитивно да долови тази достоверност от знаците на невербалното общуване, които подавате.

Ето примери за някои думи, които отблъскват потенциални приятели или клиенти: удивително, отлично, приказно, фантастично, невероятно, чудесно, страхотно, феноменално, блестящо и прекрасно. По някаква ирония крайно негативните думи, особено когато са насочени към опонент, като че ли придават на говорещия повече достоверност пред слушателя, като хвърлят съмнение върху отсрещната страна. Това е просто още един пример за силата на думата „Не“.

Освен това хората могат да развият имунитет към прекалената употреба на силно положителни или силно отрицателни думи. Те престават да ги осъзнават с такава сила и чувствителността им към тях спада, което може да даде обяснение защо хората, които хронично се оплакват, често не съзнават своята негативност и емоционалните щети, които причиняват.

Думите могат да изменят гените ви

Както споменахме по-рано, ако се съсредоточавате по 10-20 минути дневно върху определени положителни думи, те могат да повлияят върху проявлението на гените в мозъка ви. В едно неотдавнашно проучване екипът на д-р Хърбърт Бенсън в Масачузетската болница открива, че повтарянето на думи, имащи смисъл за съответния човек, може всъщност да отключи гените за редуциране на стреса. За целта обаче трябва да сте в състояние на дълбока релаксация. За да могат пациентите да достигнат това състояние, те са обучавани в упражнението „Релаксираща реакция“ на Бенсън. То е много лесно за изпълнение и ви предлагаме един негов вариант.

Включете гените и изключете стреса

Седнете в удобен стол и затворете очи. Направете десет дълбоки вдишвания и издишвания и отпуснете всяко мускулче в тялото си. Сега си повтаряйте - наум или на глас - дума или кратка фраза, която ви дава усещане за спокойствие, мир или радост. Продължете така 10-20 минути, като дишате бавно през носа. Когато се намеси разсейваща мисъл или усещане, просто ги регистрирайте, без да им давате оценка и ги оставете да отплуват, а вие се върнете към повтарянето на думата си. Когато приключите, отворете очи и обърнете внимание как се чувствате. След няколко седмици упражнения ще започнете да се чувствате по-релаксирани и същевременно ще сте по-съживени, по-малко угрижени и депресирани. Може дори да откриете, че губите в някаква степен желанието да пушите, да пиете или да преяждате.

Дори начинаещи, които никога не са практикували каквато и да е форма на медитация или релаксация, успяват да променят проявлението на своите гени само за осем седмици. Всеки от участниците получава 20-минутен диск, който превежда слушателя през упражнения, включващи дишане с диафрагмата, „сканиране на тялото“, при което човекът съзнателно насочва вниманието си към областите на напрежение, както и повтаряне на дума или фраза, която създава усещане за спокойствие и хармония у конкретния човек. Изследователите предполагат, че сходни практики, като например различни форми на медитация, повтаряща се молитва, йога, тай чи, дихателни упражнения, прогресивна мускулна релаксация, биофийдбек и визуализация, могат да окажат сходен ефект върху гените ни. А както ще видите в осма глава, нашето обучение по съпричастна комуникация включва подобно упражнение за релаксация.

Ами негативните думи? Има все повече данни, че силно отрицателните думи и изречения могат да нарушат нормалната работа на гените, които регулират една от най-важните области на говора в мозъка - центъра Верник. Именно той е отговорен за това как да интерпретираме значението на думите. Изглежда, че враждебният език нарушава работата на някои специфични гени, които са съществено важни за производството на неврохимикали, предпазващи ни от психологичен стрес. Ако сме изложени на такъв език като деца, това може да увреди способността ни да се борим с безпокойството, депресията и страха. Доказано е също така, че слушането на враждебен език води до негативни мисли, които могат да увреждат мозъка ни по подобен начин.

Могат ли думи, които влияят на подсъзнателно ниво, да се отразят върху поведението?

Последните изследвания потвърждават това. Думи и изрази, които се повтарят със сила на звука, която едва можем да доловим, са в състояние да предизвикат фини промени в настроението. Негативните думи засилват безпокойство, а позитивните могат да го намалят. И все пак изследванията едно след друго показват, че мозъкът обръща повече внимание на негативните, дори и когато не осъзнаваме, че сме ги чули. Това подкрепя нашето твърдение, че дори и най-фините форми на негативност са в състояние да вгорчат една връзка. Може да се оплачем, като само измърморим под носа си, но тонът и изражението ни ще ни издадат.

От друга страна, посланията, които въздействат подсъзнателно, биха могли да бъдат използвани и за положителни цели -като ни мотивират да работим по-добре. В личните взаимоотношения пък еротичните думи задействат мисли за интимност.

Това не би трябвало да ни изненадва. Онова, което е учудващо, е, че същите тези думи, изглежда, усъвършенстват уменията за справяне с конфликти! Факт е, че само чуването на името на любимия, дори и да не го съзнаваме, стимулира веригите в мозъка, свързани със страстта - нещо, което не се случва, ако чуем името на приятел.

Тази информация е особено ценна за интимните взаимоотношения, тъй като ни показва колко е важно да изразяваме любовните си чувства възможно най-често. За съжаление, ние често се поддаваме на навика, приемаме любимия човек за даденост и сме склонни да говорим с него само когато нещо ни тревожи.

И все пак думите, които въздействат на подсъзнателно ниво, не са толкова ефективни, колкото убедителните послания, които са изказани или изписани ясно. Изследователи в Калифорнийския университет в Лос Анджелис подлагат хора на сканиране на мозъка чрез функционален електромагнитен резонанс, като ги карат да четат и слушат послания, които насърчават употребата на слънцезащитен крем. Колкото по-дълго са излагани на посланията субектите, толкова по-склонни са да използват въпросния крем през следващата седмица, въпреки че изследователите не са ги карали да го правят. Авторите на изследването потвърждават резултатите и при повторно проучване върху пушачи. Оказва се, че всички участници намаляват броя на цигарите през следващия един месец, а онези с най-голямо нарастване на мозъчната активност постигат и най-голям успех в отказването.

Трансформиране на реалността

Когато задържате една положителна и оптимистична мисъл в ума си, това стимулира активността в челния дял на мозъка. Тази област включва специфични говорни центрове, които се свързват директно с моторния кортекс, който пък отговаря за това да започнете някакво движение. А както показват нашите проучвания, колкото по-дълго се концентрирате върху тези положителни думи, толкова повече започвате да влияете върху други части на мозъка. Предизвикват се промени във функционирането на теменния дял и това влияе върху начина, по който възприемате себе си и хората, с които контактувате. Положителната представа за себе си ще ви направи по-склонни да виждате доброто у другите, докато отрицателната ще ви предразполага към подозрение и съмнение. С времето ще се промени структурата на таламуса ви, а според нас това ще се отрази и върху начина, по който възприемате реалността.

Нека ви дадем един пример. Ако отново и отново се фокусирате върху думата „мир“, като я казвате на глас или наум, вие ще започнете да изпитвате усещане за мир и спокойствие както себе си, така и у другите хора. Таламусът ще реагира на това входящо послание за мир и ще предаде информацията на останалата част от мозъка. Ще се отделят химикали на удоволствието като допамин, безпокойствата и съмненията ще изчезнат и цялото ви тяло ще се отпусне. А ако правите тези упражнения последователно за определен период от време, ще се повиши и чувството ви на състрадание. Всъщност някои от най-новите изследвания показват, че този вид упражнения удебелява неокортекса и намалява размера на амигдалата, която отговаря за реакциите от типа „бий се или бягай“ в мозъка ви.              

Изследванията ни чрез сканиране на мозъка показват, че. медитацията и концентрирането върху положителни мисли , чувства и резултати могат да бъдат по-мощни от всяко едно лекарство на света, особено когато става въпрос за промяна на стари навици, поведение и убеждения. И доколкото ни е известно, целият процес се осъществява от процесите в мозъка, които са свързани с говора.

Като промените начина, по който използвате речта си, вие променяте своето съзнание, а това на свой ред влияе върху всяка ваша мисъл, чувство и поведение в живота. С течение на времето дори може да почувствате облекчение от ограничаващи и тревожни спомени и да започнете да говорите за тях спокойно и положително. Направите ли го, споменът се променя и архивира по малко по-различен начин. Следващия път, когато си припомните случката, споменът вече ще включва част от новата, положителна реч, която сте закодирали в него.

Фокусиране върху позитивни твърдения, упражнения за осъзнатост, основани на приемане, релаксация, хипноза, медитация - всички те са доказали ефективността си за секване на потока от негативни и депресивни мисли, така че защо да не ги включите във всекидневието си? Можете да промените реалността, в която живеете, като промените вътрешната си реч.

Избягване на тежки размисли

Робърт Лийхи, професор по клинична психология в медицинския колеж „Уийл-Корнел", ви препоръчва да правите следното, за да се справите с негативните размишления:

1.Задайте си въпроса дали негативното мислене ви е помагало някога в миналото. Отговорът обикновено е „не".

2. Запишете каква е причината за вашата негативност и сложете настрани листа. По-късно, когато го погледнете, проблемът няма да изглежда толкова сериозен.

3. Запитайте се дали проблемът е реален, или въображаем. От настоящето ли е част, или от миналото? Приемете миналото и го пуснете да си отиде.

4. Вместо да се фокусирате върху проблема си, се съсредоточете върху непосредствена цел, която можете да постигнете.

5. Приемете, че много от нещата в живота са неприятни, трудни и несправедливи и че някои от тях просто не могат да бъдат разрешени.

6. Дайте си почивка и се съсредоточете върху нещо приятно, което да правите.

Човешкият мозък е невероятно изобретателен и по цял ден си съчинява положителни и отрицателни сценарии. Но повечето от нас не осъзнават тези форми на мисловно бърборене. А дори и когато ги идентифицирате или ги откриете в поведението на другите, те пак могат да продължат да се въртят, като развалена плоча. Защо? Защото повтарящите се модели на мислене формират здрави невронни пътеки, които са силно неподатливи на промяна. Именно по тази причина трябва постоянно да налагаме нови стилове на мислене, говорене и слушане, за да позволим да се формират нови невронни вериги.

Това е силата на въображението: то може да ни вкара в капана на низходяща спирала от негативни мисли, но бихме могли и да го използваме, за да променим навици и поведение, които имаме от десетки години и които вече не ни служат.

Да внимаваме с думите си

Първата стъпка е да разберем, че през ума ни несъзнателно преминават всякакви негативни мисли. Всичко, което трябва да направим, е да насочим осъзнаването си навътре и да обърнем внимание на процесите, случващи се в така заетия ни мозък. Не е необходимо да правим каквото и да било с това, което виждаме или чуваме; просто наблюдаваме, без да даваме оценка, моментните промени в своите мисли, чувства и усещания. Това е официалното определение за състоянието на спокоен ум и е много важен инструмент, когато става въпрос за промяна на начина, по който мислим и чувстваме.

Още сега направете следния експеримент. Затворете очите си и проверете колко дълго можете да останете „с празен ум“, преди да се намеси някоя мисъл или чувство. Ако правите това упражнение за пръв път, вероятно ще успеете да останете в състояние на пълна вътрешна тишина само от пет до десет секунди. Дори да сте опитни в практикуването на подобни техники, едва ли ще постигнете повече от трийсет секунди, преди да започне мисловното бърборене.

Когато сте в състояние на спокоен ум, целта не е да останете в тишина, а да отчитате постоянните промени в съзнанието си - съзнание, което се задейства предимно от речта и е изпълнено с мнения, убеждения и планове, както и с някое и друго прозрение от време на време. Като се научите пасивно да наблюдавате Вътрешния си глас, вие ще започнете да осъзнавате и другите звуци, които мозъкът ви не допуска през филтрите си.

И тогава - точно когато си помислите, че сте накарали ума си да замълчи- може да избухне цяла какофония от оплаквания Нищо чудно например да установите, че си мислите следното: „Това е пълна глупост! Имам да правя по-важни неща“. В състояние на осъзнато внимание вие отбелязвате тази мисъл и след това й позволявате да отплува. После връщате вниманието си обратно към вътрешната тишина или към дишането си. Не след дълго обаче ще ви досади друга мисъл, или усещане като например: „Боли ме гърбът!“.

Този вътрешен диалог като че ли никога не спира, а и не е необходимо. Вашата задача е просто да наблюдавате, без да му давате оценка. Това е уникална форма на осъзнаване, която кара челния дял на мозъка ви да засвети като коледна елха. Когато това се случи, се потиска способността му да генерира усещания за безпокойство, раздразнителност или стрес. Научите ли се да оставате в това състояние на осъзнаване и по време на работа, вие ще свършвате много повече задачи, без да се претоварвате и демотивирате. Ще се чувствате по-удовлетворени от себе си и работата си, а както показват някои от най-новите изследвания - ще станете и по-щедри към околните. Както отбелязва един корпоративен изследовател, така ще се повиши брутното на- ционално щастие. Именно това е невроикономиката на бизнес психологията и проучванията показват, че когато осъзнато наблюдавате и променяте вътрешния глас на съзнанието си, корпоративното сътрудничество и мениджмънтът се подобряват.

Вкарвате и позитивното мислене към това уравнение и прибавяте две години към живота си. Това е установила престижната клиника „Майо“, която е проследила живота на 7000 души за период от над четиридесет години. Така че подбирайте думите си мъдро, защото те влияят върху вашето щастие, взаимоотношения и лично благосъстояние.




Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: rumyn
Категория: Тя и той
Прочетен: 659082
Постинги: 442
Коментари: 950
Гласове: 2021
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031