Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.03.2014 19:37 - дейл карнеги "как да преодолеем безпокойството и да се радваме на живота"
Автор: rumyn Категория: Тя и той   
Прочетен: 3488 Коментари: 15 Гласове:
22

Последна промяна: 09.08.2014 05:25

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Помнете - никой не рита умряло куче
Помнете, че несправедливите хули често са прикрит комплимент.

Помнете - никой не рита умряло куче

През 1929 г. се случи едно събитие, което развълнува образователните среди в цялата страна. Учени мъже от цяла Америка се втурнаха към Чикаго, за да го видят с очите си. Няколко години преди това един млад мъж, на име Робърт Хъчинс, завършва „Иейл“ и работи като келнер, дървар, учител и продавач на въжета за простиране. Само след осем години става президент на четвъртия по богатство университет в Америка - Чикагския. На колко години е? На тридесет. Невероятно! По-възрастните преподаватели клатят глави. Яростни критики се стоварват върху това „дете чудо“. В какво ли не го винят - прекалено е млад и неопитен, идеите му за образованието са налудничави. Дори вестниците на¬дигат глас срещу него.

В деня, когато поема поста, един приятел казва на бащата на Робърт Мейнард Хъчинс: „Тази сутрин с удивление прочетох, че в заглавната статия на вестника хулят сина ти. - Да, - отвръща старият Хъчинс - злобна беше, но не забравяй, че никой не рита умряло куче.“

Така е, и колкото е по-важно кучето, толкова по- голямо удоволствие доставя на хората да го ритат. Принцът на Уелс, който по-късно става крал Едуард VIII, разбира това от собствен неприятен опит. Той учи в Дартмътския колеж в Девъншър, който по онова време отговаря на нашата Военноморска академия в Анаполис. Принцът е на четиринадесетина години. Един ден някакъв офицер го намира разплакан и пита какво се е случило. Отначало принцът не казва нищо, но после признава истината - кадетите го ритали. Началникът на колежа събрал момчетата и им обяснил, че принцът не се е оплакал, но той иска да разбере защо са го избрали за жертва на подобно отношение.

След много мьнкане и пристъпяне от крак на крак кадетите признават, че когато те самите станат командири и капитани в Кралския флот, искат да могат да кажат, че са ритали краля!

И така, когато ви ритат и критикуват, помнете, че това често е така, защото ритащият се смята за важен. Често означава, че сте постигнали нещо и заслужавате внимание. На много хора им доставя удоволствие да хулят по-образованите и по- успелите от тях. Например, докато пишех тази глава, получих писмо от една жена, обругаващо генерал Уилям Бут, основателя на Армията на спасението. Бях говорил похвалио за него по радиото и тази жена ми пишеше, че генерал Бут откраднал осем милиона долара от парите, събрани за бедните. Обвинението, разбира се, беше абсурдно. Но тази жена не търсеше истината. Тя търсеше подлото удовлетворение да очерни някой, който е много над нея. Хвърлих злобното й писмо в кошчето и благодарих на Всемогъщия Бог, че не съм женен за тази жена. От писмото й не научих нищо за генерал Бут, но научих много за нея самата. Шопенхауер го е казал преди години: „На простите хора доставят огромно удоволствие недостатъците и грешките на великите.“

Човек не би си представил президент на „Йейл“ като простак, но явно на бившия президент на „Йейл“ Тимоти Дуайт му доставя огромно удоволствие да очерни човека, кандидатиращ се за президент на Съединените щати. Предупреждава, че ако този човек бъде избран за президент, „може би ще видим съпругите и дъщерите си жертва на узаконена проституция, обезчестени, омърсени... лишени от изящество и добродетел, омразни на Бога и хората.“

Звучи, сякаш е писано за Хитлер, нали? Но не е. Отнася се за Томас Джеферсън. Кой Томас Джеферсън? Нали не за безсмъртния Томас Джеферсън, създателя на Декларацията за независимост, светеца- закрилник на демокрацията? Да, точно така, именно за него.

Кой американец, мислите, е бил руган като „лицемер“, „измамник“, „едва ли по-добър от убиец“? Една вестникарска карикатура го изобразява на гилотината, с нож, готов да отсече главата му. Тълпата го освирква, докато минава по улиците. Кой е този човек? Джордж Вашингтон.

Но това е било преди много години. Може би оттогава човешката природа се е променила? Да видим. Да вземем случая с адмирал Пири - изследователя, който стряска и развълнува света, като достига Северния полюс с кучешки впрягове на 6 април 1909 г. - цел, за която храбреците от векове биха продали душата си. Самият Пири едва не умира от студ и глад. Осем от пръстите на краката му измръзват и се налага да бъдат ампутирани. Толкова нещастия му се стоварват върху главата, че се страхува да не полудее. Началниците му във Вашингтон беснеят, защо- то Пири получава толкова широка известност и слава. Затова го обвиняват, че е събирал пари за научна експедиция и после е „лъгал и е мързелувал из Арктика“. И вероятно си вярват, защото почти невъзможно е да не повярваш в нещо, в което искаш да вярваш. Решимостта им да унизят и спрат Пири е толкова яростна, че само пряката заповед на президента Маккинли му позволява да продължи работата си в Арктика.

Биха ли хулили Пири, ако беше обикновен чиновник в Министерството на флота във Вашингтон? Не. Нямаше да бъде достатъчно важен, за да предизвика завист.

Генерал Грант преживява нещо още по-страшно от адмирал Пири. През 1862 г. той спечелва първа¬та голяма, решителна битка за Севера - победа, постигната за един следобед, която изведнъж го прави национален герой и има огромен отзвук дори в далечна Европа, победа, заради която забиват църковните камбани и фойерверки се издигат от Мейн до бреговете на Мисисипи. Но само шест седмици след тази голяма победа генерал Грант, героят на Севера, е арестуван и армията му е отнета. Той плаче от унижение и отчаяние.

Защо е арестуван генерал Грант на върха на славата си? Защото е предизвикал ревността и завистта на високомерните си началници.

Ако се изкушавате да се безпокоите заради несп-раведливи хули, ето Правило номер едно:

Помнете, че несправедливите хули често са прикрит комплимент.

Помнете - никой не рита умряло куче.





Гласувай:
23



1. rumyn - уморих се да попадам на злобни пл...
21.03.2014 19:47
уморих се да попадам на злобни плюещи коментари и постове.
чудя ви се , хора за вас това ли е смисъла на живота? - да се плюете. да ровите в л....а?
какво удоволствие ви доставя всичко това? а някаква полза да сте извлекли от това си поведение?
живота е толкова красив колкото вие искате да го видите!
и от вас зависи дали искате да видите красивите неща в живота или да си сложите капаци на очите и да се вторачите в злобата си.
а навсичкото отгоре давате ли си сметка, че живота е и кратък?
кой от вас може със сигурност да заяви че утре ще се събуди за да продължи да си злобее ?
и не е ли по добре като си легна днес да е с усмивка поне да си ида щастлива?
а вие кое предпочитате? да не сте изживяли нито ден щастливи защото сте били заети да се карате с някого или да потърсите щастие което да изживеете преди да е дошъл края?
цитирай
2. precoria - Четох с удоволствие!
21.03.2014 20:57
Всички очакваме промяна на човешшката природа.
Благодаря ви.
Поздрав!
цитирай
3. precoria - Четох с удоволствие!
21.03.2014 20:57
Всички очакваме промяна на човешшката природа.
Благодаря ви.
Поздрав!
цитирай
4. born - Чудесно качество е оптимизмът. За ...
21.03.2014 21:25
Чудесно качество е оптимизмът. За съжаление " промяната на човешката природа" при днешния изкривен свят е едно напразно очакване. За съжаление. Погледнете какво става в страната, погледнете какво става по света. Отново трябва да изкажа съжаление, че съм твърде негативен. Болшинството , и то преобладаващото болшинство, от хората са извън рамките на нормалния човешки морал.
цитирай
5. axlaxl - Уникално четиво ! Евала!
21.03.2014 21:30
Лично аз мисля, че на "ритащите" им се иска да ги ритат, затова се закачат с не-умрелите кучки като мен ;-)
Въпреки, че знаят какво го чака като ми се завират с коментарите си, пак отново и отново го правят!
Мисля, че има нова психична болест- да искаш да бъдеш унижаван..като тази Joysii...знае, че знам коя е и въпреки това ме занимава със себе си...и такава учи деца?!?На какво ли ги учи?!?!
цитирай
6. aip55 - Признавам си, че
22.03.2014 07:42
това не съм го чел и ми беше интересно четиво. Има много философия и смисъл в него. Поучително е! Поздравления за постинга!
цитирай
7. blondinkas4uk09 - Това е така, наистина,
22.03.2014 10:25
за съжаление често сме много първични и жестоки.
Радвай се на пролетта! :)
цитирай
8. hoho22hoho22 - има много истини в написаното по-горе, но има и малко неточности
22.03.2014 10:29
Обикновените хора, стоящи по-долу в негласната йерархия на обществото обичат да намират грешки в тези стоящи по-горе и да ги изкарват наяве, за да покажат, че те "незаслужено" са на по-висока обществена позиция, тоест и те са като другите обикновени хора и не са по-различни с нищо.
Ако обаче обикновените хора симпатизират на някоя "харизматична" личност, която се очертава като лидер, те не виждат или по-скоро правят се, че не виждат грешките на своя "любимец" и са готови да простят всякакви негови прегрешения. Не стига това, ами дори започват да му приписват и добродетели, които той не притежава, само и само да запазят култувата му аура...
цитирай
9. rumyn - hoho22 - има много истини в напис...
22.03.2014 12:48
hoho22 - има много истини в написаното по-горе, но има и малко неточности
до болка си прав!
аз само поставям тук книгата като е написана преди повече от 150 години.
и много се радвам че се започва диалог на която и да е от темите. по простата причина че те са злободневни. в диалога се ражда истината- и това пак не са мои думи само дето не знам чии са. :)
цитирай
10. learningtogether - Поздравления за смисленото четиво !
22.03.2014 15:41
Дано да прочетем повечето и поразмислим.
Аз, естествено, не се познавам в текста :)
Даа, колко типично е, както по-горе да търсим недостатъците.
Грешки не прави тоя, който нищо не прави !
За съжаление, последното важи за почти съвсем всичките ни политици.
Затова с такава ненавист и настървение хапем правещите !
цитирай
11. rumyn - learningtogether
22.03.2014 16:54
радвам се че не се познаваш в текста, защото той е насочен към троловете ( плюещите по принцип, за спорта)тук.
те нашите политици са някакво подобие само на думата. май не мога да се спра върху някой от тях и да кажа е той си заслужава да е там. ама това е друга тема за разговор и доста обширна. а аз не се смятам компетентна , или не искам, не знам.:)

след смяната на системата ни, гласувах за тези на които се доверих. и после ми се налага да гласувам за тези които имат най- големи шансове в нашия район, че е пълно с малцинства. ние просто си нямаме: силна , харизматична, умна - политическа фигура. почти всички имат пряка или добре прикрита връзка с подземния свят.
ех много говоря пак....
цитирай
12. nbrakalova - Един от неприятните аспекти на човешката природа...
04.04.2014 10:47
precoria написа:
Всички очакваме промяна на човешшката природа...


Трудно, да не кажа - невъзможно, по силата на волята... За да се промени естеството, изборът не е достатъчен, но е решаващ като начало :)

Най-вероятно не само тази част от книгата е интригуваща!
цитирай
13. rumyn - книгата е от 8 части, 396 страници. ...
08.04.2014 16:49
книгата е от 8 части , 396 страници. но си заслужава отделеното време.
е според мен, де!
цитирай
14. nbrakalova - книгата е от 8 части, 396 страници. ...
09.04.2014 20:52
rumyn написа:
книгата е от 8 части , 396 страници. но си заслужава отделеното време.
е според мен, де!


Мен също ме заинтригува и ще се възползвам не само от Вашата препоръка, но и от публикуваното от Вас. В електронен вариант книгата я няма. Но я има в наличност в книжарница "Хеликон".
цитирай
15. rumyn - книгата я имам качена в компа си ...
16.04.2014 04:44
книгата я имам качена в компа си
който я иска мога да му я пратя в уордски файлове. всяка глава.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: rumyn
Категория: Тя и той
Прочетен: 659139
Постинги: 442
Коментари: 950
Гласове: 2021
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031