Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.06.2014 21:20 - Задай правилния въпрос -йън купър
Автор: rumyn Категория: Тя и той   
Прочетен: 1034 Коментари: 1 Гласове:
4

Последна промяна: 31.08.2014 08:39

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

ИЗПОЛЗВАЙТЕ ЕЗИКА НА ТЯЛОТО,

ЗА ДА ПОЛУЧИТЕ ПОЛОЖИТЕЛЕН ОТГОВОР

Както вече споменах, вашето тяло е мощен инструмент за въздействие. Ако го използвате правилно, то ще ви даде възможност да изградите атмосфера на доверие, което ще помогне човекът, на когото планирате да зададете въпроса си, да се почувства сигурен и така да увеличите вероятността да ви отговори утвърдително.

Ако си представим вашето тяло като инструмент за постигане на положителен отговор, можем да свържем с него следния акроним: УРСОЛР. Какво означава той?

У - усмивка

Р - ръце и глава

С - смях

О - очи

Л - лично пространство

Р - ръкостискане

физическите аспекти не са предвидени за обстойно разглеждане в тази книга, затова ще се спрем на тях набързо и само с практическа цел. Ще ви дам само няколко важни съвета, свързани с използването на езика на тялото, за да ги запомните и използвате в личния си живот, в обществото и в света на бизнеса:

У - усмивка

Ето ви един неоспорим факт: ако се усмихнете на някого, той инстинктивно ви отговаря с усмивка. Усмивката е начин да въздействате позитивно на хората и спомага за получаването на утвърдителен отговор. Попитайте някого за нещо с усмивка или се усмихвайте по време на разговор, което ще ви помогне да формирате своя въпрос, и на човека отсреща ще му е трудно да каже „не“. Инстинктивният отговор ще е „да“!

Може да ви се струва невероятно, но усмивката въздейства дори и при телефонните разговори. Ако се усмихвате, докато разговаряте, това някак си се отразява на тона и на стила на говорене, сякаш пренасяте усмивката си по линията. Пробвайте и ще се убедите.

Обратното също е истина. Ако непрекъснато се мръщите, като клиента, за когото ви разказах по-горе, не бива да се изненадвате, ако получавате често негативни отговори.

? Отговорете ми честно, усмихвате ли се, докато разговаряте с другите?

Р - ръце и глава

Ръце: Тук искам да съм пределно ясен и директен. Ако скръстите ръце или прегърнете раменете си, докато говорите на среща или на обществено място, хората ще ви възприемат като негативна и недружелюбна личност. Подобен жест сякаш поставя бариера между вас и останалия свят. Тук има една любопитна закономерност: каквато и поза да заемете, тя моментално рефлектира върху събеседника ви и скоро ще откриете, че двамата стоите един срещу друг със скръстени ръце и разговаряте. Това е тежка и неподходяща атмосфера за задаване на въпрос и получаване на желания отговор от човек, който също като вас е заел защитна позиция. Дали този вариант е най-добър за постигане на положителен резултат?

? Отговорете ми честно: имате ли навик  да скръствате ръце пред гърдите си?

Жестове с ръце: Случвало ли ви се е да репетирате пред колеги своя реч или презентация и да ви направят забележка, че жестикулирате прекалено много и това разсейва слушателите? Наскоро един мой клиент ми каза, че е завършил курс, където ги обучавали как да изнасят презентации и на финалния изпит записали изявите им с видеокамера. След проучване на материала му направили забележка да държи ръцете си в покой.

Каква глупост! Повечето хора почти „говорят“ с ръцете си. Жестовете придават цвят на разговора, правят го по-интересен, по-атрактивен и по-изрази- телен. Те задържат вниманието на слушателя по-успешно дори от самите думи. Жестовете са част от индивидуалния стил на отделната личност.

Не се въздържайте от жестове. Благодарение на тях вие изглеждате по-отворен към събеседниците си, по-откровен и ангажиран с дадения проблем и правят речта ви по-интересна. Моят съвет е да бъдете себе си.

? Отговорете ми честно: как използвате ръцете си в разговора?

Глава: Като изключим една-две култури, всички останали използват кимането с глава, за да въздействат позитивно на човека срещу себе си. Ако сте в ролята на слушател, като кимате с глава, вие му давате знак, че слушате и разбирате какво ви казва. Кимнете леко, когато задавате въпрос някому. Този жест поощрява положителен отговор.

Разбира се, обратното също е истина. Ако въпросът ви е формулиран в отрицателна форма и вие кимате, докато го задавате, това ще бъде негативен сигнал за отсрещната страна. Ако зададете например следния въпрос:

- Предполагам, че няма да имате възможност да ми помогнете в случая?

Кимнете ли убедително с глава, не бива да очаквате удовлетворителен отговор.

? Отговорете ми честно: кимате ли с глава, когато говорите?

С - смях

Смехът има ефекта на усмивката. Ако намерите подходящ момент да вмъкнете малко хумор при официална среща или дори виц, който би разведрил обстановката, не я пропускайте. Ако се засмеете добронамерено на нещо казано или направено от събеседника ви или предизвикате смях у него, това е сигурна крачка към създаване на дружеска атмосфера между вас. Накратко, смехът създава по-непринудена и приятелска атмосфера, а в подобна обстановка хората са по-спокойни и по-добронамерени към вас. В резултат, когато „просто попитате“ нещо, те ще бъдат по-склонни да ви отговорят утвърдително.

? Отговорете ми честно: Колко често се смеете, когато обсъждате важни въпроси с хората?

О - очи

Да го кажем по най-простия и ясен начин: ако искате да създадете добро впечатление у събеседника си и да изпратите позитивен сигнал, поддържайте зрителен контакт с него поне в три четвърти от времето на разговора между вас. Изключение от правилото се прави само когато усетите, че човекът отсреща отказва този вид контакт. Ако сте установили нежеланието му и продължите да търсите настойчиво неговия поглед, той би могъл несъзнателно да си помисли, че се опитвате да го сплашите.

И докато все още сме на тази тема, ето ви още един много ценен съвет: не го оставяйте с впечатлението, че мислите за друго. Отдайте му цялото си внимание, докато разговаряте с него. Ако например по средата на разговора той забележи, че поглеждате към часовника на стената, несъзнателно посягате към някакъв лист на бюрото си и се зачитате в него или се зазяпате в привлекателния сервитьор или сервитьорка, които тъкмо минават покрай вас, смятайте, че с дружеската атмосфера е свършено. С подобен жест вие същност казвате на събеседника си, че времето, писмото на бюрото ви или красивият сервитьор или сервитьорка ви интересуват много повече от водения в момента разговор. И когато зададете въпроса си, не се учудвайте, ако отговорът е категорично „не“.

? Отговорете ми честно: Къде гледате, докато разговаряте с хората?

Л - лично пространство

Случвало ли ви се е човекът, с когото разговаряте на делова среща или публично място, да се приближи неприятно близо до вас?

Наскоро бях на тридневна бизнес-конференция и един от редовните делегати заби лице в мен и ме заговори. Инстинктивно се дръпнах назад и познайте какво - той отново пристъпи към мен и нахлу в личното ми пространство. Започна да ме гони из стаята, докато не изскочих навън. Чувството беше много неприятно.

 

Ще повторя отново - ако искате хората да отговорят положително на зададения от вас въпрос, постарайте се да направите така, че да се чувстват добре във ваше присъствие. Затова внимавайте да не се приближавате прекалено близо до тях, освен ако между вас не съществува интимна връзка, която позволява подобно нарушаване на личното пространство. Безопасното и успокояващо разстояние между събеседниците трябва да е между шейсет сантиметра и един метър.

? Отговорете ми честно: Колко близо заставате до човека, когото се каните да попитате за нещо?

Р - ръкостискане

Всички срещи, независимо дали са лични или по работа, започват и завършват с ръкостискане. Трябва да го имате предвид, когато се готвите да зададете въпрос на човека, с когото имате среща, защото този жест понякога може да е решаващ за неговия отговор. На първо място не трябва да забравяте да подадете ръка. На второ място трябва да си зададете въпроса: как да го направя? Сигурно сте чували, че ръкостискането трябва да е твърдо и решително, но това невинаги е най-правилният подход. Нека ви задам един въпрос:

? Случвало ли Ви се е да подадете ръка на човек, който я стиска толкова силно, че ви заболява? Какво чувство буди у вас такова ръкостискане?

Някои хора бъркат „енергично“ със „смазващо кокалчетата“, което не е добра основа за създаване на

атмосфера на разбирателство и добронамереност. Хора с подобен маниер на ръкостискане несъзнателно искат да ви убедят в силата си и в желанието си да вземат надмощие над вас - отново хлъзгава основа за дружески взаимоотношения.

Тогава какво да правим?

Елементарно! За част от секундата усетете каква сила изпитвате от стискането на другия и приложете равностойна на неговата. Ако стискането на събеседника ви е силно и твърдо, отговорете по същия начин. Ако ръката му е мека и отпусната, вашата също трябва да е такава или поне не толкова енергична. Хората се чувстват по-добре в компанията на хора, които приличат на тях по темперамент.

? Отговорете ми честно: какво е вашето ръкостискане? 

 

 




Гласувай:
4



1. rumyn - :)))))))))))):)))))))))))...
05.06.2014 21:22
......................
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: rumyn
Категория: Тя и той
Прочетен: 658957
Постинги: 442
Коментари: 950
Гласове: 2021
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031