Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.06.2014 08:41 - Задай правилния въпрос -йън купър
Автор: rumyn Категория: Тя и той   
Прочетен: 1196 Коментари: 1 Гласове:
10

Последна промяна: 31.08.2014 09:40

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

ТЕХНОЛОГИЯ НА ЗАДАВАНЕ НА ВЪПРОСИ

 

Дотук ние разгледахме така наречените Златни правила на „Просто попитай“. Сигурно вече сте разпознали себе си в някои от примерите, дадени в тази книга, и сте открили в проблемите, които поставих пред вас, и своите собствени. Може би дори сте попадали в някои от капаните, за които стана дума. За успокоение мога да ви кажа: така е с всяко начало. Знам го не по-зле от вас. Ако въпросът е в липсата на достатъчно опит - добре, но защо понякога игнорирате простите неща, които знаете отлично?

Сега е време да хвърлим един поглед на това, което аз наричам „Технология на задаването на въпроси“ и да изучим някои от най-елементарните, но най-ефективни техники за задаване на въпроси.


СИЛАТА НА ВЪЗДЕЙСТВИЕТО

Страхувам се думите ми в тази глава да не ви прозвучат прекалено научно. Бих могъл да напиша следващите стотина страници в строг академичен стил и вие да добиете чувството, че четете учебник по висша математика. Да го наблъскам със сложни напредничави лингвистични модели, да ви обясня надълго и нашироко парадоксалните и привични реакции на подсъзнанието и връзката им с философията на квантума на породените задръжки предвид негативните езикови формули... или да продължа с простичкия кратък и практичен курс. Кой от двата варианта предпочитате?

Позволете ми да бъда още по-директен. За вас не е необходимо дори да разбирате защо тези техники работят. Целта на моята книга не е да ви направи по-умни, а по-успешни. Но все пак има един главен принцип, който трябва да разберете. Той може да се изрази с една-единствена дума:

Въздействие!

Трябва да сте наясно, че всяка от посочените техники не е пригодена специално за вас и за конкретния въпрос, който задавате някому, за да постигнете нещо. Тук става дума какво да кажете, как да го кажете и как да се държите, за да въздействате така на другия човек, че то да ви даде искания от вас отговор. В такъв момент е много важно да се превърнете във „въздействащ гуру“. Затова ви е нужно да се запознаете само със следното малко теоретично отклонение:

Въпросът въздейства върху човек повече от всичко друго. Задайте въпрос на някого и той веднага ще съсредоточи мислите си върху конкретната тема.

Винаги е по-добре да питате, вместо да заявявате нещо, когато ситуацията го позволява. Кажете нещо някому и съзнанието му може да го приеме, но може и да го пренебрегне, а понякога дори няма и да ви чуе. Попитайте го за същото нещо и мозъкът му веднага ще заработи в определената посока, буквално ще смели въпроса и ще започне да търси отговор. И този отговор ще им въздейства така, че те ще започнат да чувстват, да се държат или реагират по определен начин.

Ще ви илюстрирам горното твърдение, като ви разкажа за един прост експеримент, проведен на един от моите семинари.

Влязох в семинарната зала и усетих, че от климатика се носи леко, но натрапчиво бръмчене. Преди да започна сутрешната си лекция, съобщих на делегатите с равен тон:

- Съжалявам за шума, който чувате. Идва от климатика. И така, днес ще говорим за...

И се впуснах в определената за деня тема. Никой не обърна внимание на бръмченето, въпреки че нарочно им споменах за него.

По-късно през деня, по време на следобедните занимания с друга група от семинаристи, започнах лекцията си, без да спомена за проблема. Но някъде по средата спрях, направих малка пауза и попитах:

- Извинявам се за прекъсването, но не ви ли пречи този постоянен шум от климатика?

И замълчах. Хората в залата веднага започнаха да „смилат“ въпроса. Заслушаха се. И изведнъж настъпи гробна тишина, нарушавана единствено от бръмченето на климатика.

След края на лекцията си няколко души от присъствалите ми се оплакаха:

- Изобщо не чувах проклетия шум, преди да попитате дали не ни пречи. Но след това вече не чувах нищо друго освен бръмченето - каза ми един от тях.

Получих същите оплаквания и от други присъстващи в залата.

Какво бе станало?

Какъвто съм си шегобиец, реших да поднеса факта под формата на въпрос, насочих вниманието на всички към шума от климатика и ги накарах да осъзнаят колко досаден е той. Въпреки че експериментът ми ядоса някои от участниците в него, той доказа силата и въздействието на въпроса върху съзнанието на човека, сравнено с простото съобщаване на същия факт.

Между другото, къде четете тази книга? Ако сте в леглото, не ви ли дразни тиктакането на стенния часовник например? Или шумът от трафика на близкия булевард?

Разбрахте ли за какво ви говоря? Съжалявам!


ЗАДАЙТЕ ВЪПРОСА СИ НА ТОЧНИЯ ЧОВЕК

Ако искате да получите положителен отговор на зададения от вас въпрос, първо попитайте себе си:

? Кого е най-добре да попитам?

Трябва да имате предвид, че най-точният човек невинаги е най-главният в дадена фирма или организация. Търсете този, който най-вероятно би ви дал желания от вас отговор. Не бързайте, обмислете внимателно възможностите. Определете точния човек и изчакайте, докато ви се удаде възможност да поговорите с него на спокойствие, не прибързвайте и не питайте друг. Ако се обърнете към грешната личност, не бива да се изненадвате, ако получите отрицателен отговор.

Разбира се, понякога просто няма начин веднага да разберете кой е най-подходящият човек. Какво можете да направите тогава? Просто питайте! Не се осланяйте на собствените си предположения - открийте точния човек с питане. Ако е необходимо, се свържете с конкретната фирма или организация, или с човек, който би могъл да ви упъти. Опитайте с един от следните въпроси:

? Чудех се дали можете да ми помогнете. Искам да знам към кого да се обърна за?...

? Извинете ме за безпокойството, но бихте ли ми казали кой отговаря за?...




Гласувай:
10



1. rumyn - :)
06.06.2014 09:03
.......................
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: rumyn
Категория: Тя и той
Прочетен: 659018
Постинги: 442
Коментари: 950
Гласове: 2021
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031