Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.07.2014 09:11 - Задай правилния въпрос -йън купър
Автор: rumyn Категория: Тя и той   
Прочетен: 797 Коментари: 1 Гласове:
3

Последна промяна: 31.08.2014 06:58

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

КОГА ЩЕ СЕ ВИДИМ ОТНОВО?

Винаги, когато сте осъществили успешен бизнес контакт, ползотворна среща с клиент или сътрудник или просто сте прекарали добре с приятел, запитайте се:

? Кога ще се видим отново?

Ако нямате готов отговор, трябва да помислите и да намерите такъв!

Защо това е толкова важно? Ако погледнем на въпроса от гледна точка на бизнеса, ще видим, че почти осемдесет процента от приходите на една фирма идват от постоянни клиенти и такива, препоръчани от тях или от професионални съвети на други познати вам хора.

Затова, когато приключите работа с тях, запитайте се кога ще ги видите отново. Вмъкнете ги в графика си и си запишете конкретни дати. Като поддържате постоянна връзка с тези хора, вие си осигурявате възможност за разширяване на бизнеса си чрез тях.

В личен и обществен план помислете дали няма хора, с които сте изгубили връзка не защото нещо между вас не е наред, а защото „животът“ просто ви е отнесъл в друга посока? И не е ли истина, че колкото повече отлагате контакта си с този човек, толкова по-трудно става да се наканите да му звъннете?

За да създадете здрави връзки в личния си живот и да осигурите растеж на вашия бизнес, след всяка успешна среща с даден човек си задавайте въпроса:

? Кога ще се Видим отново?

Какво бих правил, ако имах още един

почивен ден през седмицата?

Много хора мечтаят да имат повече свободно време. Но ако изведнъж им се даде допълнителен ден за почивка, те просто не знаят какво да правят с него.

Затова трябва да си зададете още сега следния въпрос:

? Какво бих правил, ако имах още един почивен ден през седмицата?

„Всички отговори са тук, само трябва да зададем правилния въпрос.“

Оскар Уайлд, ирландски драматург и поет (1854 - 1900)



КАКВО БИХ ИСКАЛ ДА ПРОМЕНЯ У СЕБЕ СИ?

Този въпрос може да бъде болезнен за много от вас. Той изисква внимателно обмисляне и време за себе си, за да намерите точния отговор.

? Кои три неща бихте искали най-много да промените у себе си?

Не бързайте и запишете отговорите си на лист хартия.

След това можете да си поиграете на „пътуване във времето“. Представете си, че сте се преместили с една година в бъдещето, и предположете какво би станало с вас, без да сте направили желаните от вас три промени.

? Как бихте изглеждали според вас?

? Какъв бихте били?

? Какви биха били последиците за вас и тези около вас?

? Какъв би бил най-лошият сценарий, ако не промените нищо у себе си?

Сега засилете скоростта на вашата въображаема машина на времето и се вижте след три, пет или десет години.

? Как бихте изглеждали физически?

? Какво би станало с вас и с хората около вас, ако не направите желаните от вас промени?

Сигурен съм, че невинаги ще харесате очерталата се пред вас перспектива. Ако случаят е такъв, върнете се бързо в настоящето и се запитайте какви стъпки трябва да предприемете, за да направите необходимите промени.

? Какво може да ви помогне да осъществите тези промени?

Емоционалният стрес, предизвикан от вашето въображаемо посещение в бъдещето, е вашият най-добър помощник. Той ще ви подтикне да предприемете съответните действия и да се промените.

МОГА ЛИ ДА КАЖА „НЕ“?

Случвало ли ви се е да поемете прекалено много задължения в личния си живот или в работата? Или да се нагърбите с някакво задължение, което не ви е по вкуса? факторите, които обуславят състоянието на стрес в личния и професионалния ви живот, са много и различни и даването само на положителни отговори е един от тях.

Когато ви помолят да свършите нещо, първо трябва да си зададете следния въпрос:

? Мога ли да кажа „не“?

Много хора казват „да“ само защото им е по-лесно, отколкото да отговорят с „не“. Причината е, че не могат да измислят веднага приемливо извинение. Или пък, особено в бизнеса, те просто не искат да „развалят работата“ от страх, че повече няма да бъдат потърсени. В личен план може да се чувстват задължени към човека, помолил ги да свършат нещо за него.

Въпреки тези съображения в повечето случаи можете спокойно да кажете „не“. Големият въпрос е не дали да откажете, а как да го направите. За всички попаднали в тази клопка предлагам любезен отговор, който, разбира се, можете да поизмените, за да го пригодите към съответната ситуация:

? Знаеш ли какво? Поласкан съм, че се обръщаш към мен, и ми се ще да кажа „да“, но това „да“ ще бъде истински проблем за мен. В момента се уча да казвам „не“, защото съм много зает. Така че, ако откажа този път и ти поднеса моите извинения, ще можеш ли да ме разбереш?

Разбира се, не е необходимо да го изстреляте като част от предварително научен сценарий. Основното е, че позволявате на другия да осъзнае дилемата, която стои пред вас, като му задавате въпрос и така го поставяте в положение да не може да реагира по друг начин, освен да ви влезе в положението. Защо? Защото в много от случаите във вашето затруднение ще разпознае своето собствено и ще оцени способността ви да му откажете по деликатен и щадящ достойнството му начин.


КЪДЕ Е СКРИТО СЪКРОВИЩЕТО?

Често хората са толкова заети да създават нови възможности за себе си в бизнеса и в личния си живот, че игнорират тези, които вече имат. Моите клиенти често ми задават въпроса:

- Кой е най-добрият начин да представим себе си така, че да постигнем повече в бизнеса?

И много често отговорът ми ги шокира. Защото им обяснявам, че дори и да си направят най-добрата възможна реклама, това надали ще им осигури нова, по-добра работа. Рекламата ще им създаде нови възможности за развитие, които тепърва ще трябва да обърнат в своя полза. Отговарям на удивения им поглед с въпрос. Ако се занимавате с някакъв бизнес, отговорете на следните два ключови въпроса и сами ще разберете какво имам предвид:

? Колко делови запитвания правите на ден лично или по телефона?

? Какъв е процентът на хората, успели да си осигурят добра работа по този начин?

Може би вашето съкровище ще се окаже скрито във възможностите, които вече имате. Може би не ви е необходимо да търсите още възможности, защото вече имате достатъчно. Възможно е и другото - просто да не успявате да превърнете телефонното си обаждане в нова възможност за вас.

Веднъж работих с една компания, която с моя помощ осъзна факта, че прави ежедневно по три нови запитвания за разширяване на бизнеса си. Ако отговорът отсреща е положителен, всяко осъществено предложение би им донесло по 700 долара. Това означаваше 750 обаждания за петдесет работни седмици с потенциален приход от 525 000 долара.

Преди да започнат да търсят други скъпи начини за маркетинг, аз ги накарах да направят тези изчисления и да пресметнат какъв е процентът на реално сключените сделки от техните телефонни обаждания. Оказа се, че само двайсет процента от тях достигат до истинска сделка. През следващите два дни им показах как да използват техниките за задаване на въпроси по време на телефонните си запитвания, за да вдигнат този процент. След месец компанията ме уведоми с писмо, че процентът на успешните обаждания се е вдигнал на четирийсет и осем, а след три месеца той вече беше седемдесет и пет. И да не забравя да ви кажа - продължава да се покачва. Поуката от тази приказка е следната: След внимателно проучване на възможностите, които вече имаха в усъвършенстването на съществуващата система, те успяха да достигнат печалбата, към която се стремяха.

Можете да приложите успешно този принцип и в личния си живот. Например замисляли ли сте се:

? Колко връзки с ваши добри познати се нуждаят само от малко Внимание и подхранване, за да се превърнат в истински приятелства?

? Колко полезни неща, които биха ви свършили работа не по-зле от новите машинарии, сте захвърлили на тавана?

? Колко добри идеи са ви хрумва ли в миналото и сега бихте могли да ги използвате, ако не бяхте забравили за тях?

? Колко притежавани от вас умения в дадена област биха могли да са ви полезни и в друга? Запитайте се „къде е скрито съкровището“ и как бихте могли да го използвате!




Гласувай:
3



1. rumyn - :)
17.07.2014 09:13
............
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: rumyn
Категория: Тя и той
Прочетен: 659147
Постинги: 442
Коментари: 950
Гласове: 2021
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031