Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.12.2014 10:24 - ТЪЙ РЕЧЕ ЗАРАТУСТРА КНИГА ЗА ВСИЧКИ И НИКОГО ФРИДРИХ НИЦШЕ
Автор: rumyn Категория: Тя и той   
Прочетен: 615 Коментари: 0 Гласове:
0



ЗА РАДОСТИТЕ И СТРАСТИТЕ

 

Братко мой, ако имаш добродетел и тя е твоя добродетел, ти не я делиш с никого.

Естествено ти би искал да я назовеш по име и да я погалиш, да я дръпнеш за ухото и да се подкачиш с нея в забавна игра.

И ето! Сега нейното име е общо за тебе и народа и ти със своята добродетел си станал народ и стадо.

По-добре би сторил да кажеш: „Неизразимо е, неназовимо е това, което съставя мъката и сладостта на душата ми и още глад на червата ми.“

Нека твоята добродетел да е прекалено възвишена за ласкавото звучене на името й и ако трябва да говориш за нея, не се свени да се запъваш при произнасянето й.( това тук ми прилича на подбуда към самохвалство?)

И така, говори и сричай: „Това е моя добрина, така я обичам, така ми се нрави напълно, само така разбирам аз доброто.

Не я искам аз като божия повеля, като човешки закон и необходима мярка: не искам да бъде за мене пътепоказател към надземни светове и райски градини.

Земна добродетел е тази, която обичам: в нея има малко мъдрост и най-малко от общия разум.

Ала тази птичка си сви гнездо у мен — затова я обичам и галя — сега тя мъти у мене своите златни яйца.“

Тъй трябва да сричаш ти и да възхваляваш своята добродетел. ( защо да възхваляваш добродетелта си? Не може ли просто да си добър без да парадираш с това? )

Някога ти имаше страсти и ги назоваваше зли. Ала сега имаш само своите добродетели: те се родиха от страстите ти. ( а не е ли : като превъзмогнеш , обуздаеш страстите си можеш да бъдеш добър?)

Ти помоли тези страсти да вземат твоята върховна цел присърце: и ето че те се превърнаха в твои добродетели и радости. ( а не е ли: като осъзнаеш страстта си ти би могъл да и наложиш контрол. И щом умееш да я контролираш би могъл да я канализираш в нещо добро , съзидателно?)

И все едно дали ти произхождаше от коляно на сприхавци или на сластолюбци, или на религиозни фанатици, или на отмъстители: накрая всички твои страсти се превърнаха в добродетели и всички твои дяволи — в ангели.( а не е ли : след като овладееш страстите си би могъл да се промениш сам?)

Някога в твоята изба ти имаше диви кучета: но на края те се превърнаха в птици и сладкогласни певици. ( в началото на осъзнаването си всеки е като диво куче, но ако успее да открие себе си да разбира себе си , ще почне да разбира и другите и би могъл да им оказва помощ в техния път на осъзнаването. Ох, току що установих че без поредицата от специализирана литература по психология нищо от написаното тук не би ми било достатъчно ясно , определено бих се забъркала в сложността на изказването !)

От отровите си ти свари своя балсам; ти издои кравата Тъга и сега пиеш сладкото мляко на нейното виме.( когато си отговориш на тези въпроси, ще се почувстваш удовлетворен, ще пребориш тъгата и ще се радваш не живота )

И никакво зло няма да поникне вече от тебе занапред освен злото, което, покълва от борбата на твоите добродетели. ( тогава, когато осъзнаеш себе си , когато разбереш себе си , няма да се страмиш към злини, а дори и да се получава тъка че да се появяват в мислите ти , ти би могъл да ги контролираш)

Братко мой, ако имаш щастие, ти притежаваш само една добродетел, и не повече: така по-лесно ще минеш по моста. ( ако успееш да оцениш щастието което имаш ти е достатъчно за да продължиш напред)

Голямо отличие е да имаш много добродетели, ала е тежка участ; и не един отиде в пустинята и се уби, защото му дотегна да бъде битка и полесражение на добродетелите. ( хубаво е да си изтъкан от добродетели, но много от хората не те разбират. Те просто не разбират че да си добър е призвание. По пътя на живота си ще срещнеш неразбиране, омраза дори ненавист към това което ти вършиш с лекота – да си добър.)

Братко мой, войната и битката зла напаст ли са? Ала необходимо зло са те, необходими са завистта, недоверието и клеветата между твоите добродетели.( ако го няма доброто как бихме да даден оценка кое е лошото? Едното без другото не би могло да съществува)

Виж как всяка от твоите добродетели жадува за върховното благо: тя иска целия ти дух, иска той да стане неин глашатай, тя иска цялата ти мощ на гняв, омраза и любов.

Всяка добродетел изпитва ревност към другата, а страшно нещо е ревността. Дори и добродетели могат да загинат от ревност.

Когото обгърне пламъкът на ревността, той забива накрая подобно на скорпиона, отровното си жило в собствената си плът.

Ах, братко мой: мигар още не си виждал добродетел сама себе си да клевети и да забива кинжала в сърцето си?

Човекът е нещо, което трябва да се превъзмогне и затова ти си длъжен да обичаш добродетелите си — защото те ще те погубят.

Тъй рече Заратустра.




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: rumyn
Категория: Тя и той
Прочетен: 662842
Постинги: 442
Коментари: 950
Гласове: 2021
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930