Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.11.2014 20:21 - децата ни трябва да знаят чии потомци са и да израстват като горди хора изпълнени с оправдано самочувствие.
Автор: rumyn Категория: История   
Прочетен: 2199 Коментари: 3 Гласове:
9


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
СЕНЗАЦИОННА НОВИНА...БЕЗ МНОГО КОМЕНТАР           Неотдавна се случи нещо уникално. В Източните Родопи бе намерена каменна лъвска глава. Находката е част от монументална статуя, която според учените е от времето на Троянската Война, т.е на повече от 3200 години*. В интервю с вестникарите учените (Н.Овчаров) поясняват, че лъва е свещено животно при траките, което е свързано с царската власт. Овчаров смята също, че трябва да се търси “връзка с тракийския култ за плодородие. В началото на годината царят се изкачвал на върха на пещерата и извършвал жертвоприношение на голямо животно...”   image
Снимка: Стандарт 
http://plovdivweek.com/sumatoha/kultura/otkriha-kamenna-lavska-glava-v-rodopite_13092012


Дали това е правилното тълкуване, аз не смея да спекулирам. Факт е, че в дълбока древност по нашите земи е имало лъвове. За това знаем от разказите на Херодот. Бащата на историята споделя, че по време на персийския поход в Тракия, керванът на цар Дарий бил нападнат от лъвове край река Места (Нестос). Хищниците разкъсали само камилите, докато хората и воловете теглещи колите останали невредими (История, VІІ-125).
  Не може да се отрече, че лъвът е животно свързано с върховната власт. Царят на животните присъства в тракийската торевтика. С фигура на лъв са украсявани и древни гробници в нашите земи (Г. Китов стр.). Върховния тракийски бог изобразяван като конник, понякога е представян като боец убиващ лъв.   image http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/2/2c/NHMB-Zhaba-mogila-Strelcha-relief-of-lion-polychrome-decoration-5-4-centuryBC.jpg
image
                                                  http://www.kroraina.com/thracia/hb/thracian_hero2.jpg
Тези неща са интересни, но за най-важното никой не е обелил нито дума. Изказват се предположения за култа към силното животно. Описват се дори стари ритуали, но не се уточнява, че тази голяма лъвска глава, която е част от масивна статуя е доказателство за това, че траките имат монументално изкуство.   Не само, че дедите ни са можели да ваят големи статуи, но те са били способни на това поне от  времето на Късната Бронзова Епоха! По това време гърци, германи, келти, балтийци, ибери, а и римляни живеят в колиби, а нашите деди са способни да издигнат уникални паметници.   Нека не забравяме, че един от аргументите за късната датировка на Мадарския Конник бе твърдението, че траките нямат монументално изкуство. Какво се оказва сега обаче. Дедите ни са били способни да направят огромни статуи около половин хилядолетие преди основаването на Рим, т.е. най-важният аргумент против тракийския произход на Мадарския Конник е разбит на пух и прах.   Странното обаче е това, че нито един историк, археолог, или изкуствовед не обърна вниманието на обществото върху този важен за историята ни факт. Не се каза и нищо за връзката на масивната тракийска статуя на лъв с тези от Фригия. Дори и в Мала Азия дедите ни запазват своя култ към царя на животните. Монумента Арслан Кая (Лъвската скала) е доказателство за това.  image
  http://phrygians.org/pictures/ArslanKaya/source/004-facade-arslan_kay_e07c.htm
 
Колко години (или века) трябва да чакаме учените да кажат истината? Преди доста време (1973 г.) бяха открити тракийски каменни монументи в земите ни. Става дума за крилато слънце. Понеже този символ се ползва и от египтяните, някои може да са решили, че не траки, а египтяни са дошли тук и са издялали особения артефакт. За това обаче няма доказателства. Символично представяне на крилато слънце се среща в земите ни още през пето хилядолетие преди Христа. В Египет този символ се появава две хилядолетия по-късно.
image
http://godsun.thracica.com/userfiles/image/00_Disc-PALEOKASTRO-1-s.jpg
image http://trakite.info/wp-content/gallery/varna/varna_nekropol9.jpg
  Изследователите са оправдани за своето мълчание по времето на тоталитаризма. Какво ги спира днес обаче? Какво пречи да се признае, че щом е установено, че траките са имали монументално изкуство, то няма пречка да се приеме тракийския произход на Мадарския Конник? Този уникален паметник е изсечен в скали с няколко тракийски светилища. Самата му иконография е тракийска. Какво да се чака още, конника да проговори ли?     Времето си тече, страната ни обеднява, а това е пагубно за всички нас. От културен туризъм могат да се печелят милиарди, но сякаш някой активно пречи славата на Тракия да стане известна на Европа и света. Ефектът от това деяние въздейства не само ръху икономиката ни, но и върху младото поколение, което вместо да расте с високо самочувствие и да показва държание на горди и силни хора бива заливано с чалга и простотия.   Явно няма да дочакаме “умните” да се наумуват. Всеки от нас обаче може да разпространява истината за миналото ни и да стане посланик на България. Всеки от нас може да предпази децата си от чалгата и ниската култура. Времето, което бъде вложено във възпитанието и общуването с децата ни не е загубено. Напротив, то е най-голямата инвестиция. Да видиш тези, които ще останат  след теб, че са станали горди, умни и силни хора дава най-голямото удовлетворение от живота.   Вместо да чакаме неволята да ни помогне, ще е по-добре да се учим отново как да се самоуправляваме, как да бъдем заедно и да защитаваме ревностно интересите си. За слабите хора няма бъдеще, древните римляни са го знаели и поради това са казали, че съдбата помага на силния и преследва слабия...Или по нашенски – Помогни си сам, да ти помогне и Господ!  



*  
В Родопите откриха уникална лъвска глава от Троянската война

(
C) Plovdiv24.bg | Източник: http://news.plovdiv24.bg/379978.html#ixzz26p7ifBiO
  Уникална каменна скулптура на лъвска глава от времето на Троянската война еоткрита в Източните Родопи. За находката съобщи археологът проф.Николай Овчаров.На нея се натъкнали орнитолози, които били на експедиция в района на селоДъждовница под ръководството на германеца доктор Якоб Фаар. Той я е предал наместния музей и е оставил бележка на българските археолози къде и какво е открито. Проф.Овчаров свързва откритието с къснобронзовата и ранножелязната епоха. Тя е естествен скален къс от ронлива скала, допълнително обработен от човешка ръка.

"В нашите търсения тръгнахме от Омировата "Илиада", където лъвът е бил сакрално животно, свързано с царската власт", посочи професорът.

В близост до находката се намира пещерата "Утробата". Според Овчаров това има връзка с тракийския култ за плодородие. В началото на годината царят се изкачвал на върха на пещерата и извършвал жертвоприношение на голямо животно.

Екип от археолози ще обходи мястото, където е открита скулптурата. Главата ще бъ
де изложена в Регионалния исторически музей в Кърджали.



Гласувай:
9



1. rumyn - съжелявам но снимковия материал не излезе :(
18.11.2014 20:22
http://sparotok.blogspot.nl/2014/11/blog-post_14.html
източника е на този адрес
цитирай
2. bezistena - Поздравления и благословение от ...
19.11.2014 20:38
Поздравления и благословение от екипът ни,Приятелко!
Имаме санкция и разрешение Свише сами да възстановим истинската ни история, въпреки противостоенето на анти-Българската еничерска Българска историческа наука!
цитирай
3. rumyn - :) аз просто съм Българка!
21.11.2014 13:06
не само по произход, но и по самосъзнание!
родителите ми са ме учили да си обичам родината и да се гордея със произхода си.
учили са ме още да защитавам до колкото ми позволяват силите произхода си.
аз съм един обикновен човек. дори много малко знам за историята ни :(
но това което знам ме прави горда и силна. като попаднах на този автор просто бях като хипнотизирана. харесвам логиката с която обяснява защо и как тъка ние сме си били тук и никой никъде не е ходил и никой от никъде не дошъл, а просто се е прибрал за да си върне отнетото.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: rumyn
Категория: Тя и той
Прочетен: 665990
Постинги: 442
Коментари: 950
Гласове: 2021
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930